Auto verzekeren in Overijssel gunstiger dan in andere provincies

Autorijden in Nederland is duur. Dat weten we allemaal. Toeristen schrikken nog regelmatig wanneer ze de vaste autokosten in ons land ontdekken. Naast het betalen van benzine zijn Nederlanders ook verplicht om hun auto te verzekeren en diverse belastingen te betalen. Hoe hoog de daadwerkelijke vasten lasten zijn verschilt echter enorm en is voor een groot deel ook afhankelijk van wáár je woont. Zo blijkt een auto verzekeren in Overijssel gunstiger dan in andere provincies.

Als je in het bezit bent van een eigen auto, zal je over het algemeen over twee grote kostenposten beschikken die allebei worden beïnvloed door de eigen woonplaats. Hierbij gaat het om de motorrijtuigenbelasting en de kosten voor de autoverzekering.

Hoogte van de motorrijtuigenbelasting

De motorrijtuigenbelasting wordt voor een groot deel bepaald aan de hand van de woonplaats van de eigenaar. Daarnaast speelt bijvoorbeeld ook het gewicht van de auto een belangrijke rol. Doordat er grote regionale verschillen zijn met betrekking tot het verkeer, is dit ook duidelijk te merken aan de portemonnee. De provincies bepalen zelf hoeveel ze vragen voor de motorrijtuigenbelasting. Opvallend genoeg ben je bij veel grotere provincies op basis van de motorrijtuigenbelasting goedkoper uit. Zo betaal je in Utrecht en Noord-Holland (inclusief Amsterdam!) verreweg het minst voor je motorrijtuigenbelasting.

Nu zou je zeggen dat Amsterdammers daardoor over een fijn fiscaal voordeel beschikken. Toch gaat die vlieger niet op. Want het voordeel wat ze uit hun motorrijtuigenbelasting halen, verdwijnt volledig als je kijkt naar de verzekeringspremie van de autoverzekering.

Hoe wordt de premie van de autoverzekering bepaald?

De hoogte van de autoverzekering wordt aan de hand van verschillende factoren bepaald. Hierbij spelen vooral persoonlijke gegevens een belangrijke rol. Zo is leeftijd van belang, maar ook hoeveel rijervaring je hebt én natuurlijk je woonplaats. Maar waarom is de woonplaats van de eigenaar van belang?

Eigenlijk is het antwoord heel simpel. De premie wordt opgebouwd aan de hoeveelheid claims die er jaarlijks worden gemaakt. Hoe meer claims, hoe hoger de premie. Er zijn provincies waar de hoeveelheid claims stukken hoger liggen dan in andere delen van het land. Dit zie je bijvoorbeeld duidelijk terug in de Randstad. Ook de kans op diefstal is hier stukken groter. Doordat het risico in deze delen van het land veel hoger ligt, zal de verzekeraar een hogere premie vragen om de kosten te dekken.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal autodiefstallen en vandalisme in Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel verreweg het minst zijn. Den Haag is wat dat betreft de duurste plaats om te wonen. Wie goedkoop uit wilt zijn, kan het beste een plekje in Overijssel zoeken. Ook in Almelo zul je dus van een gunstige premie profiteren. Toch blijft het lastig om te zeggen waar je nu precies het goedkoopst uit bent. Dit heeft namelijk niet alleen te maken met de regio waar je woonachtig bent, maar soms kijken verzekeraars zelfs naar de specifieke straat.

Het kan dus heel goed zo zijn dat jij meer moet betalen voor je autoverzekering dan je collega die drie straten verderop woont. In Overijssel wordt men naast een lagere premie van de autoverzekering ook nog eens getrakteerd op een lagere motorrijtuigenbelasting.

Meer berichten