<p>Lachen: Leerlingen van het Canisius zijn verkleed in het kader van het thema carnaval.</p>

Lachen: Leerlingen van het Canisius zijn verkleed in het kader van het thema carnaval.

‘Je mag zijn zoalsje bent op Canisius’

ALMELO - Het begon met de Haka. Aan de maoridans op het schoolplein deden alle leerlingen van Canisius Almelo mee. Het was het startsein van C(anisius)-day; een bijzondere schooldag die in het teken staat van omgaan en samenwerken met elkaar en respect hebben voor de ander.

‘’Bewust worden van de gevolgen van je eigen gedrag. Dat is belangrijk om de sociale veiligheid binnen onze school te vergroten’’, legt directeur Peter ten Dam uit. ‘’Een prettige en veilige leef- en werkomgeving staat bij ons centraal. Je mag zijn zoals je bent op het Canisius. Dat kenmerkt onze school. En daar staan we vandaag extra bij stil.’’

De organisatie is erin geslaagd om een gevarieerd programma in elkaar te zetten. Vorig jaar ging C-day niet door in verband met corona, dus is het de zevende keer dat het evenement gehouden wordt. ‘’Elk leerjaar heeft een eigen programma met verschillende activiteiten zoals theater/cabaret, spelletjes, escaperooms en creatieve activiteiten. Onze oud-leerling Thijs Kemperink geeft elk jaar een mooie voorstelling over het thema respect. Voor iedereen is er een broodje met een kroket of een vegaburger. En we sluiten samen af. Alle medewerkers van de school doen aan deze dag mee.”

‘’Creativiteit, samenwerken, elkaar leren kennen en ook sociale omgang samen komen samen”, vult medeorganisator Erwin Elferink aan. “Elke werkdag vind ik leuk, maar dit zijn toch wel de krenten in de pap.”

Het is een gezellige boel in school. Er hangen vlaggetjes en een grote gymnastiekmat ligt op de trap in de hal.  “Het is voor onze lipdub”, roept een leerling. “Dat is een videoclip, bestaande uit één enkele opname, waarin je met een groep mensen een nummer uitbeeldt. We gebruiken de mat om naar beneden te glijden.”

“We zijn allemaal verkleed in het thema carnaval”, legt Anouk Keupink van 6 vwo enthousiast uit. Ze is nu nog met haar klasgenoten aan het oefenen, maar straks gaat de groep de hele school door om de videoclip op te nemen. “We hebben hiervoor een mix gemaakt van vier nummers. Superleuk om dit met elkaar te doen. We hebben er allemaal veel zin in.”

Bewust worden van je eigen gedrag en de gevolgen van pesten en groepsdruk komen duidelijk naar voren in de voorstelling ‘Respect’. Tweedejaars leerlingen zien op een grappige manier serieuze thema’s voorbij komen als pesten, respectloos gedrag richting de leraar tot seksuele intimidatie en digitaal pesten. 

In veel sketches wordt getoond wat het met iemand doet als er ongewenste filmpjes op sociale media worden verspreid. Het levert aardig wat geroezemoes op in het publiek. Deze voorstelling wordt door docenten voorbereid en er vindt, samen met de leden van de theatergroep, een nagesprek plaats.

Ondertussen maken mavo 4-leerlingen buiten kunstwerken van graffiti. Er kan worden gekozen uit een aantal bekende personen, waarvan een mal wordt uitgesneden. Deze wordt vervolgens bespoten met graffiti. “Ze konden bijvoorbeeld kiezen uit Michael Jackson, John Lennon, Messi en Nelson Mandela”, legt de begeleider uit. “Het zijn allemaal mensen die soms moeite hebben of hadden om zichzelf te kunnen zijn. Voetballer Messi is vandaag duidelijk favoriet”, lacht hij.

Meer berichten