<p>Het moza&iuml;ek aan de Mans Kapbaargbrug is genomineerd voor de Buitenkunstverkiezing van Radio 4.</p><p><br></p>

Het mozaïek aan de Mans Kapbaargbrug is genomineerd voor de Buitenkunstverkiezing van Radio 4.


Mozaïek Mans Kapbaargbrug genomineerd door Radio 4

ALMELO - Het mozaïek aan de wanden van de Almelose Mans Kapbaargbrug is genomineerd voor de Buitenkunstverkiezing van Radio 4 die deze zomer wordt gehouden.

Vanaf maandag 12 juli kan iedereen een week lang stemmen op verschillende buitenkunstwerken in Nederland waaronder het Almelose Mans Kapbaarg Mozaiek. Stemmen kan via de website van Radio 4.


Voor de verkiezing hebben luisteraars werken voorgedragen die hen raken of die tot de verbeelding spreken. Ze hanteren de regio’s oost, west, noord, zuid en midden. Per regio zijn er twaalf genomineerden, waarvan er één de regiowinnaar wordt. Uiteindelijk strijden die winnaars van elke regio in de week van 16 augustus voor de titel ‘Meest Favoriete Buitenkunst’.

‘’Er is geen sprake een enorme prijzenpot; het is ludiek bedoeld en wat ons betreft een manier om zes weken lang zeven dagen per week aandacht te kunnen besteden aan alle mooie kunst die in de buitenlucht te vinden is’’, aldus een woordvoerder.
Mans Kapbaarg werd, als een soort stripverhaal, vereeuwigd in een 150 meter lang mozaïek langs de tunnelwand in de Wierdensestraat in Almelo. Dit stipverhaal in mozaïek verbeeldt de geschiedenis van Mans Kapbaarg. Hij diende in het leger van Napoleon en nam deel aan verschillende veldtochten, waaronder de slag bij Waterloo.

Zijn terugkeer naar Almelo viel hem zwaar en hij zocht zijn heil in de kroeg. Daar vertelde hij honderduit over zijn avonturen met Napoleon, zolang zijn glas maar gevuld bleef! In de loop der jaren werden zijn verhalen steeds smeuïger om de mensen te vermaken en groeide uit tot een groot verteller. Hij wel hij ook wel een leugenaar genoemd werd, staat hij symbool voor de belangrijkste Twentse traditie van de ‘vertellers-an-den-heerd’.


Het mozaïek is een initiatief van de Stichting Stadsherstel Almelo en is uitgevoerd door leerlingen van het ROC Oost Nederland onder leiding van docent Ineke Pezie. Ze deden negen jaar over het mozaïek, dat bestaat uit vele kunstwerken op zich.

Meer berichten