Column Bert aan het Rot: Wat zijn de rechten na het kopen van een tweedehands auto?

Welke rechten heb je als koper van een tweedehands auto die kort na aankoop al gebreken vertoont?

Het uitgangspunt is dat je als koper van een gebruikte auto mag verwachten dat de verkoper een deugdelijke auto levert, die voldoet aan de verwachtingen die je ervan mag hebben. Wat je van een tweedehands auto mag verwachten hangt, onder meer, af van het bouwjaar, de kilometerstand, de prijs die je voor de auto hebt betaald, alsmede de mededelingen die de verkoper over de auto heeft gedaan.

Indien je kort na aankoop al te maken krijgt met grote gebreken aan de auto, terwijl je dit op grond van de koopovereenkomst niet hoefde te verwachten dan zal de verkoper er, in beginsel, voor moeten zorgen dat de auto wordt gerepareerd of wordt vervangen.

Maar wat als de verkoper niet bereid is om de auto te repareren of om de herstelkosten aan jou te vergoeden? In dat geval maakt het juridisch gezien een groot verschil of je als koper de auto hebt gekocht bij een garagebedrijf (dealer) of van een particuliere verkoper (bijvoorbeeld via Marktplaats).

Wanneer je de auto namelijk hebt gekocht bij een garagebedrijf dan is het uitgangspunt dat je als consument de eerste zes maanden op grond van het consumentenrecht wordt beschermd. Ontstaat er binnen zes maanden na aflevering een (ernstig) gebrek aan de auto dan wordt aangenomen dat het gebrek al bestond op het moment dat je de auto kocht en is het garagebedrijf, in beginsel, verplicht om het probleem kosteloos te verhelpen.

Heb je de auto echter gekocht van een particuliere verkoper dan zul je als koper moeten bewijzen dat het gebrek al bestond op het moment dat je de auto kocht én dat de verkoper op het moment van verkoop op de hoogte was van het gebrek aan de auto. Dit bewijs is vaak zeer lastig te leveren.

Wanneer je van plan bent om een gebruikte auto te kopen van een particulier dan doe je er als koper dus verstandig aan om voor de aankoop van de auto duidelijke afspraken (bij voorkeur op schrift) te maken met de verkoper omtrent eventuele gebreken en/of een aankoopkeuring te laten verrichten, zodat je achteraf niet voor vervelende verassingen (en hoge kosten) komt te staan.

Wilt je meer weten over dit onderwerp of heb je een andere rechtsvraag, neem dan gerust contact met ons op. Onze zes advocaten zijn gespecialiseerd op verschillende rechtsgebieden.

Meer informatie? Neem contact op met Centrum Advocaten:
Wierdensestraat 22 C
Almeloinfo@centrumadvocaten.nl
0546 - 89 80 10Bert aan het Rot is advocaat bij Centrum Advocaten in Almelo.

www.centrumadvocaten.nl

Meer berichten