Day for Change heeft een recordbedrag opgebracht. Bij Het Erasmus zijn ze erg trots op deze leerlingen.
Day for Change heeft een recordbedrag opgebracht. Bij Het Erasmus zijn ze erg trots op deze leerlingen.

Leerlingen Erasmus halen recordbedrag op met online actie

Algemeen

ALMELO - Het is november 2020 als de leerlingen uit 3 havo en 3 vwo voor het vak Ondernemend Burgerschap beginnen met het project Day for Change. Leerlingen beginnen, in projectgroepjes, hun eigen bedrijf en verkopen hun producten. De winst gaat naar het goede doel.

Door corona en een nieuwe lockdown loopt alles anders. Leerlingen moeten ineens online ondernemen en dat vraagt creativiteit en nóg meer ondernemerschap. Het resultaat mag er wezen: een recordbedrag voor deze online actie van Day for Change.

Day for Change zet zich in voor een rechtvaardig economisch systeem. Met deze actie ondernemen leerlingen met een microkrediet. Dit microkrediet krijgen ze nadat ze een succesvolle pitch hebben gegeven aan de Rabobank. De winst die de bedrijfjes maken, komt ten goede aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. “Het Erasmus draagt daarmee bij aan het vormen van een generatie jongeren dat zich bewust wordt van zowel economisch handelen als het leveren van een bijdrage aan een eerlijke wereld. Zo snijdt het mes aan twee kanten,” vertelt docent Martijn de Vries.

Day for Change heeft, samen met de Rabobank, op school twee gastlessen verzorgd. Tijdens deze gastlessen is uitgelegd wat Day for Change is, hoe de leerlingen een goed ondernemingsplan moeten maken en hoe je een goede en overtuigende pitch geeft. Maar corona en de tweede lockdown gooiden roet in het eten.

Martijn vertelt welke gevolgen dit had: “De pitch voor de Rabobank moest ineens online. Dit was voor de leerlingen best spannend, want gaat het allemaal wel goed als een pitch online moet? En is dat wel net zo leuk? Gelukkig kunnen we terugkijken op hele geslaagde pitches, waarmee alle deelnemende groepjes het gewenste bedrag van de Rabobank mochten ontvangen. Er waren zelfs groepjes die al waren begonnen met de verkoop door zelf geld te investeren in hun bedrijf en daardoor helemaal geen lening nodig hadden.”

In voorgaande schooljaren stonden de leerlingen altijd met trots hun producten te verkopen op een van de ouderavondavonden in februari. Deze ouderavonden konden niet doorgaan en moest er gezocht worden naar een alternatief om de producten te verkopen. Elk bedrijf heeft vervolgens een eigen website gemaakt en op deze manier alsnog de producten verkocht.

De verschillende groepjes hebben het uitstekend gedaan volgens Martijn, want ze hebben een winst behaald van maar liefst 2.000 euro. ‘’Een recordbedrag en dat in deze lastige tijd. Er was zelfs een groepje dat het voor elkaar heeft gekregen om een sponsor te vinden.’’ Leerling Hieke vertelt hierover: ”Mijn opa heeft een goed woordje voor ons gedaan bij de kerk in Tubbergen. Hij is zelf namelijk altijd erg betrokken bij de kerk. Toen ze dit hoorden van mijn opa waren ze zó enthousiast dat ze besloten een donatie te doen van 500 euro. Zo’n hoog bedrag, dat hadden wij natuurlijk nooit verwacht!”

Kijk eens op actiefalmelo.nl of download de app.
Actief Almelo werkt aan de bekendheid 2 uur geleden
Tycho en Herma Kuikhoven van Plentyparts roepen collega's op om ook mee te doen met de 'week van de stenen winkel'.
'Doe je mee met de Week van de stenen winkel?' 6 uur geleden
Pedro Swier (Algemeen Directeur Vredehof), coördinator Elise Meenderink, voorzitter Marijke van Heeswijk, de cursisten van Hospice Leendert Vriel Almelo en de trainer Ronald Alferink van Nu-z11.
Hospice ontvangt donatie van Vredehof Donatiefonds 3 mei, 11:35
Afbeelding
'Almelose haven is van levensbelang' 2 mei, 15:46
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Rondstruinen op Woonboulevard 2 mei, 12:29
Afbeelding
Almelo herdenkt en viert vrijheid op 4 en 5 mei 2 mei, 09:48
Het projectkoor van Toonkunst Almelo verzorgt een herdenkingsconcert.
Bijzonder 4 mei concert in basiliek 1 mei, 12:33
'Hoog bezoek' op het Erasmus.
Erasmus: 'hoog bezoek' 1 mei, 08:39