Bouwmensen Twente en het ROC zijn tevreden over de nieuwe verdeling praktijk en theorie.
Bouwmensen Twente en het ROC zijn tevreden over de nieuwe verdeling praktijk en theorie.

Opgeknipte theoriedag pakt goed uit

Algemeen

De onderwijsvernieuwing die Bouwmensen Twente en het ROC van Twente hebben doorgevoerd blijkt succesvol. “Het lijkt er sterk op dat het onderwijsexperiment van opleidingsbedrijf Bouwmensen Almelo en het ROC van Twente gunstig uitpakt’’, zegt Hanny ter Doest.

Almelo - De nieuwe lichting leerling-timmerlieden, -metselaars en -tegelzetters is blij met de nieuwe methode. Door de wekelijkse theoriedag op te knippen in twee ochtenden theorie met aansluitend praktijk, lijken bijna alle jongeren de lesstof sneller te begrijpen en vinden ze het in ieder geval leuker dan de gebruikelijke schooldag vol theorie, stelt Hanny ter Doest.

Toch is het nog te vroeg voor conclusies, vindt directeur Robert Herman van Bouwmensen Almelo, dat een maand geleden de vernieuwing doorvoerde. De eerstejaars bouwvakkers die 1 september in dienst traden bij de Bouwmensen-vestiging in Almelo gaan niet meer vier dagen in de week werken bij een aannemer en één dag in de week voor theorie naar het ROC. In plaats daarvan komen ze twee dagen in de week bij Bouwmensen Almelo voor zowel theorie- als praktijklessen en werken ze drie dagen in de week bij een aannemer.

De proef is ingegeven door het feit dat veel nieuwe leerling-bouwvakkers geen goede vooropleiding hebben, zegt Ter Doest. “Daardoor missen de jongelui belangrijke basisvaardigheden als vakjargon, materiaalkennis en kennis van het bouwproces. Dat is lastig als ze gelijk aan het werk moeten op de bouw. Ook theorielessen zijn daardoor lastig en een grote opgave voor bijna alle leerlingen.’’

Docent Egbert Germs heeft zijn leslokaal bij het ROC ingeruild voor een nieuw lokaal bij Bouwmensen Twente. Nu geeft hij daar zijn theorielessen die worden gevolgd óf vooraf worden gegaan door de praktijkles. Germs heeft de indruk dat de nieuwe werkwijze er toe leidt dat kennis sneller opgepakt wordt en dat zijn leerlingen beter voorbereid zijn op de bouwplaats. “Deze leerlingen zijn nu eenmaal doeners en dan werkt voordoen beter dan uitleggen’’, aldus Germs.

Het experiment met de twee dagen opleiding bij Bouwmensen Twente en drie dagen werken op de bouw duurt tot de Kerst. Daarna worden beslist of en in welke vorm de proef wordt voortgezet. Helemaal ‘waterdicht’ is het nieuwe onderwijs nog niet, vindt instructeur Frank Hulskotte van Bouwmensen Almelo. De klassikaal gegeven theorieles kan beter. “Want de theorie voor een timmerman interesseert een metselaar of tegenzetter niet zo”, aldus Hulskotte. Dat hij de jongens nu vaker ziet vindt hij een voordeel.

tot de kerst

‘theorielessen zijn een grote opgave voor de leerlingen’

van de redactie

Een ontgoochelde Jizz Hornkamp zoekt de fans op. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Ontluisterende nederlaag Heracles 14 uur geleden
Afbeelding
Bijzondere warming-up Oald Stars 15 uur geleden
 Declan Trezise wint, voor Oded Kogut en Coen Vermeltfoort. (Foto: Herbert Huizer)
Australiër Declan Trezise wint Ronde van Overijssel 16 uur geleden
Tweede Möll'n festival: 1 juni.
Meer inspraak bij tweede Möll'n festival 21 uur geleden
Pax Kinderhulp zoekt vakantieouders,
Pax Kinderhulp op zoek naar vakantieouders 5 mei, 13:52
Bram Eijgenhuijsen, bekend van B&B Vol Liefde,
Presentatie boek Bram Eijgenhuijsen 5 mei, 11:37
Kijk eens op actiefalmelo.nl of download de app.
Actief Almelo werkt aan de bekendheid 4 mei, 13:48
Tycho en Herma Kuikhoven van Plentyparts roepen collega's op om ook mee te doen met de 'week van de stenen winkel'.
'Doe je mee met de Week van de stenen winkel?' 4 mei, 09:43