De opening van de horecaboot Heins Haven op bedrijventerrein Bornsestraat.
De opening van de horecaboot Heins Haven op bedrijventerrein Bornsestraat.

Horecaboot Heins Haven biedt kansen

Algemeen

Met het stukgooien van een fles tegen een bolder is de horecaboot Heins Haven vorige week woensdag feestelijk geopend. De boot ligt niet in het water, maar is ingegraven in een stuk grond, direct naast het Huis van Herstel – onderdeel van penitentiaire inrichting (PI) Almelo - aan de Drienemansweg. Het gaat om een maatschappelijk project. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen hier onder begeleiding aan het werk en een horecadiploma behalen.

Almelo - De opening werd in aanwezigheid van tal van belangstellenden verricht door burgemeester Arjen Gerritsen, samen met mevrouw Voskamp. Zij is de weduwe van de in 2011 overleden Hein Voskamp. Hij had eerder het plan om aluminium woonboten te ontwikkelen die een plek zouden moeten krijgen in één van de wateren in Almelo en elders in het land. Het initiatief kwam uiteindelijk niet van de grond, maar wat restte was wel het prototype van de woonboot.

Uiteindelijk werd vorig jaar een passende bestemming gevonden voor de woonboot. “Deze is door de Voskampgroep geschonken aan het sociaal maatschappelijk project dat uiteindelijk de naam Heins Haven heeft gekregen”, zegt Hans van Es, directieadviseur maatschappelijk verantwoord ondernemen/duurzaamheid van de Voskamp Groep. “Penitentiaire inrichting Almelo en Bedrijvenkring Bornsestraat hadden samen het idee om een horeca-opleidinglocatie te realiseren. Geen gewone horecavoorziening dus, maar eentje met een maatschappelijk doel. Hartwerk, een samenwerkingsverband van tien Twentse bedrijven, heeft de afgelopen maanden de schouders eronder gezet om de oude woonboot om te bouwen tot nieuwe horeca-opleidinglocatie.”


Die transformatie is wat Van Es betreft glansrijk gelukt. “De taak van Hartwerk zit er nu op. Zij hebben gezorgd voor de realisatie, renovatie en revitalisering van de voormalige woonboot. Met als resultaat een prachtige horeca-opleidinglocatie op een bijzondere plek. Hartwerk geeft het stokje nu over aan PI Almelo. Zij zorgen voor de exploitatie.”

Erwin Abbink van PI Almelo zegt. “Er is de afgelopen tijd al volop geoefend door de deelnemers aan het project. Vanuit de penitentiaire inrichting zijn verschillende gespecialiseerde medewerkers betrokken bij het begeleiden en opleiden van de deelnemers. Onder hen zijn enkele (ex-)gedetineerden, maar dit is zeker niet de enige doelgroep. Ook mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, langdurig werklozen of andere personen die een steuntje in de rug nodig hebben om succesvol te kunnen zijn op de arbeidsmarkt komen in aanmerking voor een leer- en werkplek in Heins Haven.”

Heins Haven richt zich vooral op bedrijven en personeel van Bedrijvenpark Bornsestraat. Zij kunnen lunches bestellen en laten bezorgen. Ook wandelaars, fietsers en andere belangstellenden kunnen langskomen voor een belegd broodje, verse koffie of biologisch ijsje. Begin juni opent Heins Haven de deuren.

PlayBack komt naar MFA Eninver.
Spoedcursus Avedan 'De Grote Sprong' 15 uur geleden
Het verhaal van de meester, bij de de HKW.
Expositie in Wierden loopt nog een aantal dagen 17 uur geleden
Afbeelding
Bezoek jongvolwassenen 24 mei, 14:34
Bjorn oude Ophuis van Carpetright Almelo.
Carpetright levert kwaliteit kunstgras 23 mei, 14:27
Een Rembrandtschildertje in actie.
Rembrandtschildertjes gaan exposeren in bieb 23 mei, 11:52
Afbeelding
Oldtimers in Rijssen tijdens de streekmarkt 23 mei, 10:39
Het is weer tijd voor een Open Ateliers Herengracht.
Mini-bioscoop bij Open Ateliers 22 mei, 15:54
Repareren gebeurt bij mooi weer ook buiten.
Allerlei reparaties bij Repair Café in Noaberhoes 22 mei, 14:30