Avedan zoekt energiefixers.
Avedan zoekt energiefixers.

Avedan en Fixbrigade op zoek naar handige energiefixers

Algemeen

Welzijnsorganisatie Avedan is voor het helpen om energie te besparen in sociale huurwoningen. Voor de Fixbrigade worden ‘gouden handen;  gezocht.

Almelo - De Fixbrigade Almelo is een groot succes, zo meldt Avedan. De vraag naar kleine energiebesparende maatregelen in sociale huurwoningen is zelfs zo groot, dat de brigade dringend behoefte heeft aan handige vrijwilligers die intakes kunnen doen of zelf willen klussen. “Het is zulk dankbaar werk. Mensen appen dat ze er eindelijk weer warm bij zitten. Daar doe je het voor’’, zegt hoofd-energiefixer André Elbertsen van Avedan.

De Fixbrigade Almelo is in het leven geroepen door de gemeente als antwoord op de groeiende energie-armoede in de stad. De gemeente werkt hierin samen met Ontplooj, Avedan en woningcorporaties Beter Wonen en Sint Joseph. ‘’Als mensen met een sociale huurwoning zich aanmelden, gaat er eerst een intaker kijken wat er moet gebeuren. Hij inventariseert wat er nodig is aan materialen. Daarna komen de echte klussers met de goede materialen om energie te besparen, zoals LED-lampen, radiatorfolie, waterbesparende douchekop, tochtstrips en raamfolie. We kitten ook kieren en naden en maken bijvoorbeeld roosters in vensterbanken, zodat de warmte goed de kamer in kan. En als we er toch zijn, pakken we ook wel even een klein klusje aan zoals een raamhendel die los zit.’’.

Elbertsen was 30 jaar personeelsmanager. Hij komt oorspronkelijk uit Almelo en woont nu in Nijverdal. “Voorheen reed ik met een lease-auto het hele land door, nu op mijn bakfiets door de wijken in Almelo. Ik vind het fantastisch werk. Mensen waarderen het enorm dat ze praktische hulp krijgen, vooral omdat ze het vaak al niet breed hebben nu alles zo duur is. En als ik constateer dat er toch ook andere problemen zijn, bijvoorbeeld dat iemand heel eenzaam is, dan kaart ik dat in overleg met de bewoner aan bij Avedan zodat er mogelijk andere hulp kan worden ingezet.’’

De vrijwillige energiefixers vallen onder Avedan. De welzijnsorganisatie heeft 250 vrijwilligers die hun werk volgens een recent onderzoek waarderen met een 8,1, vooral omdat ze het fijn vinden om van betekenis te zijn. Dat is ook wat Elbertsen ervaart: “De mensen zijn zo dankbaar. Laatst appte een mevrouw dat ze er eindelijk weer warm bij zat. Dat doet me wat. Het is vrijwilligerswerk waarbij je echt een verschil maakt voor mensen.’’ Ook vrijwilliger worden bij Fixbrigade Almelo? Kijk op www.almelovoorelkaar.nl/hulpvragen/306897 en laat een reactie achter.

Afbeelding
Vechtstromen: BBB wint 1 uur geleden
Afbeelding
Heracles pakt de punten tegen strijdlustig Den Bosch 18 uur geleden
Afbeelding
Kringloop Almelo heeft onderdak 18 uur geleden
Afbeelding
Gemeente Almelo schrijft positieve cijfers over jaar 2022 19 uur geleden
Afbeelding
Gun kunststof tuinmeubelen een tweede leven: lever ze in 19 uur geleden
Afbeelding
Wint Almelo dit jaar opnieuw de gouden schep? 19 uur geleden
Afbeelding
Vol programma Koningsfestival 26 mrt., 20:35
Afbeelding
Willeke Alberti komt optreden in de Schelf 26 mrt., 12:25