Coördinator Susan Schreurs met buurtbemiddelaars Selli de Lannoy en Gerrit Hendriks.
Coördinator Susan Schreurs met buurtbemiddelaars Selli de Lannoy en Gerrit Hendriks.

Buurtbemiddeling in Almelo heeft het drukker dan ooit tevoren

Algemeen

Buurtbemiddeling in Almelo heeft het drukker dan ooit. De samenleving is verhard en inwoners ergeren zich eerder aan elkaar, is de indruk van coördinator Susan Schreurs van welzijnsorganisatie Avedan. “De oorlogsbeelden op televisie, financiële onzekerheid, hoge energierekeningen: het zijn allemaal stressfactoren die maken dat mensen minder van elkaar kunnen hebben, merken wij. De zestien bemiddelaars in Almelo hebben de handen er vol aan momenteel.’’

Almelo - Buurtbemiddeling heeft de handen vol. Dat inwoners momenteel een kort lontje hebben, is niet zo verwonderlijk, vindt coördinator Susan Schreurs. “Toen iedereen thuis moest werken, hoorden we meer klachten over geluidsoverlast. Almelo heeft veel wijken waar de huizen heel gehorig zijn. En met het mooie weer wordt er weer gebarbecued en gefeest in de tuin’’, zegt Schreurs.

Gerrit Hendriks en Selli de Lannoy zijn beiden vrijwillige buurtbemiddelaars. Ze komen bij allerlei verschillende buren over de vloer die met elkaar in onmin leven. “Het gaat vaak om heel gewone ergernissen. Een boom die licht wegneemt uit de tuin, fout parkeren, blaffende honden, klussen of muziek. Maar als je doorvraagt zit er meestal een heel verhaal achter’’, legt Hendriks uit.

Ook De Lannoy heeft die ervaring. “En mensen kennen hun buren vaak niet. Daardoor heb je ook minder begrip voor elkaar. Daarom geven wij als tip: ga als je ergens nieuw komt wonen je even voorstellen. Dat kan aan de deur, maar ook met een kaartje. Als je mensen kent, spreek je ze ook makkelijker even aan als er wat is.’’

Hendriks vindt het vooral interessant om te ontrafelen waarom bewoners met elkaar uit de bocht vliegen. “Het menselijk gedrag is boeiend. Hiervoor heb ik ook wel mediation gedaan, maar dat was veel sturender. Met buurtbemiddeling zet je mensen aan om niet achterover te leunen, maar het zelf samen op te lossen.’’

Buurtbemiddelaars zijn neutraal en onafhankelijk. Ze horen het verhaal van buur A aan en ook van buur B, ze kiezen geen partij. “Voor mij is het de sport dat als je verhaal A hebt gehoord je toch zo blanco mogelijk naar buur B gaat. Een verhaal heeft altijd twee kanten en het is nooit zo simpel en zwart-wit als het lijkt. In de kern willen mensen allemaal graag goed met hun buren kunnen opschieten en prettig wonen. Vaak helpt het al als er gewoon eens iemand luistert naar wat hen dwars zit’’, legt De Lannoy uit.

Ook vrijwilliger worden bij Buurtbemiddeling Almelo? Stuur een mailtje naar Susan Schreurs: info@buurtbemiddelingalmelo.nl.

Digitale criminaliteit kost zowel mensen als organisaties jaarlijks veel geld. Gelukkig kunnen we ons goed wapenen tegen onder meer phishing en gijzelsoftware.
Actiedag tegen digitale criminaliteit 8 uur geleden
Afbeelding
Live concert band Greyman in Proeflokaal België 10 uur geleden
Stichting Viadere bestaat uit 16 basisscholen, waarvan 15 in Almelo en 1 in Wierden.
Aandacht voor Viadere 14 uur geleden
Afbeelding
Repair Café in het Noaberhoes goed bezocht 27 mrt, 12:24
Kunst Punt heeft een nieuwe expositie. (Foto: Hubert van Mastrigt)
Tiende expositie in het Kunst Punt Almelo met vier kunstenaars 26 mrt, 12:28
Afbeelding
Ritten met de locomotief op Woonboulevard 26 mrt, 09:43
ZGT scoort met een knuffelberenziekenhuis. (Foto: ZGT)
'Mijn beer is op zijn hoofd gevallen' 26 mrt, 08:30
Emil Hansson in actie in de KKD tegen Willem II. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Hansson en Roosken langer in shirt Heracles 25 mrt, 14:42