Samen met Faduma Yussuf en Barend van Zadelhoff geeft Stefan Kuks het startsein voor de waterschapsverkiezingen. (Foto: Jan Anninga).
Samen met Faduma Yussuf en Barend van Zadelhoff geeft Stefan Kuks het startsein voor de waterschapsverkiezingen. (Foto: Jan Anninga).

Startsein waterschapsverkiezingen

Algemeen

Watergraaf Stefan Kuks heeft het startsein gegeven voor de waterschapsverkiezingen op 15 maart. Hij deed dit door een heel groot verkiezingspotlood te water te laten, samen met Faduma Yussuf uit Emmen Bargeres en Barend van Zadelhoff uit Holtheme. Zij zijn samen met Gemma Nienhuis uit Enter de gezichten van de campagne van waterschap Vechtstromen. 

Almelo - Alle inwoners van Nederland mogen op 15 maart meebeslissen over de toekomst van water in hun buurt. Onderzoek laat zien dat ruim 90 procent van de inwoners uit Twente, Zuidoost-Drenthe en het Vechtdal het werk van het waterschap belangrijk vindt. Toch geeft ruim 60 procent van hen ook aan dat ze meer zouden willen weten over wat het waterschap in hun regio doet, zo meldt Waterschap Vechtstromen.

Extreem weer komt steeds vaker voor. In het gebied van Waterschap Vechtstromen is twee derde van de inwoners bekend met de rol van het waterschap bij extreem weer. Dit blijkt uit onderzoek dat adviesbureau Citisens in opdracht van de Unie van Waterschappen heeft uitgevoerd. “Als inwoners gevraagd wordt om te kiezen geeft 88 procent aan liever vooraf te investeren om schade door droogte of wateroverlast te voorkomen ten opzichte van 9 procent die liever pas wil repareren als er schade is.’’ Watergraaf Stefan Kuks: “Het weer staat op zijn kop en verrast ons steeds. Heftige buien zorgen voor veel water. Accepteren we de schade óf investeren we in meer ruimte voor water? Hoe zie jij de toekomst van ons water? Zeg het maar, op 15 maart tijdens de waterschapsverkiezingen 2023.’’

Het waterschapsbestuur heeft de komende jaren met meer van dit soort actuele dilemma’s te maken. De waterschappen willen bijvoorbeeld dat er bij nieuwe bouwplannen wordt nagedacht over de effecten van extreem weer. Ongeveer 80 procent van de inwoners van Waterschap Vechtstromen vindt dat het water bepaalt waar onze huizen komen, tegenover 7 procent die liever overal bouwt. “In Nederland worden steeds meer microverontreinigingen, zoals medicijnresten, in ons water aangetroffen. Deze worden doorgespoeld en komen via de riolering naar de rioolwaterzuivering. Daarmee worden de kosten voor rioolwaterzuivering steeds hoger. Met meer dan twintig rioolwaterzuiveringsinstallaties zuivert Waterschap Vechtstromen al het rioolwater in ons gebied. Acht op de tien inwoners uit het gebied van Vechtstromen vindt dat wij bewuster om moeten gaan met wat wij door de gootsteen spoelen, tegenover één op de tien die liever extra investeert in zuiveren. En tot welk niveau moet water worden gezuiverd? 58 procent kiest voor super schoon water, tegenover 28 procent die vindt dat een beetje vervuiling erbij hoort.’’ Op www.vechtstromen.nl/verkiezingen is veel informatie te vinden over de verkiezingen en de standpunten van de politieke partijen. Zie de Stemhulp op www.vechtstromen.mijnstem.nl.

Pax Kinderhulp zoekt vakantieouders,
Pax Kinderhulp op zoek naar vakantieouders 9 uur geleden
Bram Eijgenhuijsen, bekend van B&B Vol Liefde,
Presentatie boek Bram Eijgenhuijsen 11 uur geleden
Kijk eens op actiefalmelo.nl of download de app.
Actief Almelo werkt aan de bekendheid 4 mei, 13:48
Tycho en Herma Kuikhoven van Plentyparts roepen collega's op om ook mee te doen met de 'week van de stenen winkel'.
'Doe je mee met de Week van de stenen winkel?' 4 mei, 09:43
Pedro Swier (Algemeen Directeur Vredehof), coördinator Elise Meenderink, voorzitter Marijke van Heeswijk, de cursisten van Hospice Leendert Vriel Almelo en de trainer Ronald Alferink van Nu-z11.
Hospice ontvangt donatie van Vredehof Donatiefonds 3 mei, 11:35
Afbeelding
'Almelose haven is van levensbelang' 2 mei, 15:46
Swiss Sense Almelo: nu 40 procent korting op de Royal collectie.
Rondstruinen op Woonboulevard 2 mei, 12:29
Afbeelding
Almelo herdenkt en viert vrijheid op 4 en 5 mei 2 mei, 09:48