Het bekroonde schilderij van Metteke Israel - Swank uit Almelo.
Het bekroonde schilderij van Metteke Israel - Swank uit Almelo. Foto:

Schilderen als een ‘Twentse meester’

Cultuur

Ze is 84 jaar maar schildert nog als de beste. Eén van de schilderijen van Metteke Israel-Swank uit Almelo is te zien in een bijzondere tentoonstelling over het Twentse Landschap in de Museumfabriek in Enschede. 

Almelo - Metteke Israel-Swank schildert al sinds 1991 en maakt deel uit van de Almelose amateurschildersvereniging Artilo.
Artilo bestaat inmiddels alweer 48 jaar. De club startte in het torentje van wat nu het Theaterhotel is en na enkele rondzwervingen beschikken de leden nu over een atelierruimte in wijkcentrum de Schelf. Daar wordt op de maandag- en de dinsdagavond met elkaar geschilderd en ook geëtst, onder begeleiding van professionele docenten. Artilo heeft 35 leden. “We doen geregeld exposities, bijvoorbeeld in verzorgingstehuizen’’, zegt Metteke Israel-Swank.
Zelf maakt ze zo’n drie, vier schilderijen per jaar. “Ik doe er vrij lang over. Het huis staat vol en natuurlijk hangt er veel bij de kinderen. Zo nu en dan verkoop ik er eentje en ook krijg ik nog wel eens een opdracht’’, vertelt ze.  

Maar dat ‘de Almelose op leeftijd’ uitverkoren zou worden om werk te laten zien in de tentoonstelling van Rijksmuseum Twenthe en de Museumfabriek in een zoektocht naar nieuwe meesters van het Twentse Landschap, dat had ze niet verwacht. “Ik was best verrast dat ik genomineerd was. Ik had vrij laat gereageerd. Er waren 269 ingestuurde landschappen en er werden er maar 40 door een jury geselecteerd. Dat wordt niks, was mijn gedachte. Maar de volgende dag werd ik al gebeld dat ik geselecteerd was. Heel leuk. Ik hang er dus.’’

Ze heeft het zelf gezien, dat er hangt, want bij de opening van de expositie in januari was ze er uiteraard bij. “De opening is al geweest en ik kan zeggen dat het hartstikke leuk was. Het was best verrassend om te zien wat de anderen ervan gemaakt hebben. Ik heb hele mooie dingen gezien. Je kon ook een favoriet kiezen, maar dat heb ik niet gedaan.’’
De expo over Twentse landschappen in de Museumfabriek in Enschede loopt nog tot eind februari.

Metteke Israel - Swank is in Rotterdam geboren en woont sinds 1974 in Almelo. Zij heeft de opleiding binnenhuisarchitecte gevolgd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, maar tekenen en schilderen was altijd al haar hobby. Van 1984 tot 2005 heeft zij aan volwassenen en kinderen teken en schilderlessen gegeven in wijkcentrum de Schelf. Zij heeft veel schilderen gemaakt van het Twentse landschap en ze heeft een schilderij van een omgeploegde akker bij de Hooilaan in Almelo ingezonden.

Brian de Keersmaecker in actie. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Heracles blijft in de eredivisie 20 uur geleden
Afbeelding
Ontdek de veelzijdigheid van polo's gisteren
Tonnie Frazer en Roel Dragt stoppen bij het SeniorenJournaal
SeniorenJournaal alweer tien jaar oud 19 mei, 10:31
Meer weten? Kijk op www.ontdekhightechtwente.nl voor meer informatie en updates.
Het hart van hightech wordt groter 18 mei, 12:33
Gerrit Willering (links) en Hendrik Supheert starten een Gitaarcafé in Aadorp.
Het Aahoes krijgt een Gitaarcafé 17 mei, 13:24
JYSK Almelo heeft de perfecte loungeset voor in de tuin.
JYSK heeft de perfecte loungeset 16 mei, 13:19
Repareren in de Hagedoorn.
Allerhande reparaties in Repair Café de Hagedoorn 15 mei, 13:23
De Almeloopers zijn klaar voor de Roparun.
Almeloopers in vorm voor de Roparun 15 mei, 09:31