De ateliers aan de Herengracht gaan zondag open voor het publiek. (Foto: Rob Koenders)
De ateliers aan de Herengracht gaan zondag open voor het publiek. (Foto: Rob Koenders)

Ateliers Herengracht zetten deur open

Algemeen

Zondag 26 november is er weer Open Ateliers Herengracht, van 14.00 tot 17.00 uur. “Een gevarieerd kunstaanbod geeft volop kleur aan kunststraat de Herengracht’’, stelt Frieda Waanders.

Almelo - Op de laatste zondagmiddag van de maand zijn de ateliers aan de Herengracht zoals gewoonlijk weer geopend voor het publiek. ‘’Iedereen is welkom. Je kunt er gewoon naar binnen lopen. De kunstenaars vertellen je graag meer over hun werk, gebruikte technieken en inspiratiebronnen’’, zegt Frieda Waanders. Zij zit op de nummers 18-20. “In mijn beelden zoek ik de balans tussen materiaal en vorm waarin beide tot hun recht komen en elkaar versterken. Vloeiende vormen en strakke lijnen prikkelen in schijnbare eenvoud de verbeelding. Dan weer zijn het subtiele fragmenten, gevangen in ruwe steen die de kijker weten te raken’’, aldus Frieda. In haar atelier is divers werk in uitvoering te zien. In de naastgelegen expositieruimte zijn een aantal van haar beelden te bezichtigen en ook te koop. ‘’Ook kleinere objecten, leuk als uniek cadeau voor de decembermaand.’’

Op nummer 6-8 zetelt Rob Koenders. “Rob heeft de afgelopen maanden doorgewerkt aan grote zwartwit-tekeningen met als werktitel ‘Dwalen door het bos’. Een serie van 30 tekeningen met afmetingen van 70 cm x 70 cm. Ook is zijn Koenders Kunst Kalender 2024 er weer en klaar voor verkoop. Alleen op deze zondag mag je de bijdrage van januari 2024 zelf komen uitzoeken’’, zo laat Frieda weten.

Marthijn de Rooy is van nummer 22. ‘’Martijn schildert vooral portretten. Op doek en op papier zoekt hij voortdurend naar nieuwe mogelijkheden. Hij experimenteert met variaties in verfdiktes, vorm en transparantie. Hij combineert abstracte en realistische elementen. Daardoor krijgen zijn schilderijen een dynamische, levendige uitstraling. Zo geeft hij zijn portretten diepgang en ziel. Bij het maken van zijn interieurdesign-objecten past Marthijn verschillende gerecyclede materialen toe’’, aldus Frieda.

Op nummer 24 zit Elsa Snijder. In haar atelier is werk te zien van gast-kunstenares Tineke Hitman. Op bijzondere wijze belicht zij het thema ‘Vuur’. Zelf zegt ze hierover: “Met olieverf, acrylverf, potlood en houtskool vertel ik mijn verhaal over stoken, vuur en de natuur. Dit levert expressief, onstuimig werk op, maar ook stille tekeningetjes. De laatste tijd sluipt de actualiteit mijn werk binnen. Ik denk terug aan de coronaperiode, begin 2021. Wij stonden met vrienden buiten, rond een vuurkorf. Het vuur gaf warmte en gezelligheid én vuile lucht. Vuur vervuilt ook de Oekraïne, het strand van Scheveningen, de stoep van een politicus.’’

Elsa exposeert porseleinen wandborden, Happy Plates. Re-mades met een knipoog naar Oma’s tijd. Daarnaast houdt ze zich bezig met tekst en beeld, foto’s en schilderijen, gecombineerd met gedichten van eigen hand.

In het Stedelijk Museum is tot en met 5 januari ‘Op goede voet met de aarde’ te zien.

Elsa Snijder heeft Tineke Hitman als gastkunstenaar

JYSK Almelo heeft de perfecte loungeset voor in de tuin.
JYSK heeft de perfecte loungeset 5 uur geleden
Repareren in de Hagedoorn.
Allerhande reparaties in Repair Café de Hagedoorn 15 mei, 13:23
De Almeloopers zijn klaar voor de Roparun.
Almeloopers in vorm voor de Roparun 15 mei, 09:31
Afbeelding
Open Boerderijdag in Bornerbroek 14 mei, 13:17
Afbeelding
Leerlingen Zone.college krijgen les in vissen 14 mei, 09:25
Vier kunstenaars exposeren in Kunst Punt Almelo bij de elfde expositie.
Expositie in Kunst Punt draait volop 14 mei, 08:30
Afbeelding
Lees de nieuwe editie van Almelo's Weekblad 14 mei, 08:00
René Maarleveld (links) en Rein Vos van Avezathe.
Roeiers Amycus blij met hun locatie 13 mei, 18:01