José Schaap heeft voor de lezers van AWB een speciaal kerstmenu gemaakt.
José Schaap heeft voor de lezers van AWB een speciaal kerstmenu gemaakt.

Aan de dis met Spakenburgse vis

Algemeen

José Schaap van Vistaria Schaap aan de Ootmarsumsestraat heeft speciaal voor de lezers van Almelo’s Weekblad een heerlijk kerstmenu samengesteld. “Hoe ik er op kwam, gewoon even nadenken.’’

Almelo - José Schaap is de dochter van Johan en Wijm Schaap, uit Spakenburg. Zij begonnen in 1999 met de viswinkel in Almelo, die zich heeft ontwikkeld tot een topzaak. Sinds januari van dit jaar zet ook de man van José, Auke Jansen, zich in voor de viszaak. Ze brengen zo’n beetje iedere dag de meest verse vis naar Almelo.

Aan het verzoek om een smaakvol kerstmenu samen te stellen werkt José graag mee. “Eén ding is zeker, met Kerst willen we wel lekker eten.’’ Voor ze het menu prijsgeeft, wijst ze nog even op de veranderde openingstijden. Zo is Vistaria Schaap op zaterdag 24 december geopend van 8.00 tot 17.00 uur. Op Eerste Kerstdag is de viszaak open van 9.30 tot 10.30 uur voor het afhalen van bestelde schotels. Op dinsdag 27 december is Vistaria Schaap gesloten. Op 31 december is de viszaak geopend van 8.00 tot 14.00 uur. “In het nieuwe jaar zijn we vanaf dinsdag 3 januari weer open’’, aldus José.

‘Makkelijk te maken’

Dan, het kerstmenu. José: “Een menu wat makkelijk te maken is voor iedereen en wat weinig tijd in beslag neemt. Het begint met een heerlijk voorgerecht met coquilles, ofwel sint-jakobsschelpen, op een bedje van doperwten met wasabi mayonaise. Dan volgt een smakelijk hoofdgerecht met verse heilbotfilet en rozemarijn aardappel wedges. De coquilles is echt een culinair gerecht. En de heilbot is een boterzachte witvis.’’

De benodigdheden voor het voorgerecht voor twee personen zijn: 6 verse coquilles, 4 tempura crackers, wasabi mayonaise, 1 kleine sjalot (fijngesnipperd), 50 gram doperwten, olijfolie, peper en zout. “Fruit de sjalot in olijfolie en voeg zodra de sjalot glazig is de doperwten toe. Bak de doperwten 4 minuten mee totdat ze gaar zijn. Bestrooi met peper en zout en houd warm. Verwarm een grillpan op hoog vuur, bestrijk de coquilles met olijfolie en peper en zout. Bak ze 2 minuten aan de ene kant en nog 1 minuut aan de andere kant. Schep wat van het doperwtenmengsel op een bordje, leg de coquilles erop en doe op elke coquille een toefje wasabi mayonaise. Garneer met de tempura crackers’’, aldus José.

Heilbotfilet

Dan, het hoofdgerecht:. De benodigdheden zijn: 360 gram heilbotfilet, 40 gram Hollandse garnalen, 100 gram zeekraal, witte wijnsaus, aardappel wedges. “Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de heilbotfilet samen met de aardappel wedges in de oven voor 20 minuten. Als de vis bijna gaar is, warm je de hollandaise saus op in een steelpannetje en wok je de zeekraal in een paar minuten gaar. Schep wat zeekraal op een bord, hierop leg je de heilbotfilet. Doe er wat witte wijnsaus overheen en garneer met de Hollandse garnalen. Serveer de aardappel wedges er in een mooi schaaltje bij. Maak het jezelf makkelijk en bestel dit heerlijke kerstmenu. Het enige wat u zelf in huis hoeft te halen zijn de sjalot, doperwten, olijfolie, peper en zout. En misschien nog een heerlijk toetje. Het diner wordt geleverd inclusief een fles witte wijn en met de bereidingswijze. De prijs is 39,95 euro en is uit te breiden per 2 personen. U kunt uw bestelling doorgeven tot en met woensdag 21 december. Dit kan eenvoudig online www.vistariaschaap.nl’’, aldus José.


Vistaria Schaap heeft acht verschillende visschotels voor de feestdagen samengesteld. “En we hebben ook schotels voor de kerstbrunch of bij de kerstborrel.’’

Repareren in Repair Café Windmolenbroek.
Rollator en meer spullen gerepareerd in Noaberhoes 6 uur geleden
Acoustrio komt naar België. (Foto: Ed Step)
Boekenmarkt met muziek bij België 7 mei, 14:02
Het Almelo's Overdag Koor kan zeker nog nieuwe zangeressen gebruiken.
'Het vergt best een beetje scholing' 7 mei, 11:53
Afbeelding
Lees de nieuwe editie van Almelo's Weekblad 7 mei, 08:00
Opgave voor de excursies gaat via: windtalmelo@outlook.com.
Natuurhus zorgt voor lezingen en excursies 7 mei, 08:00
Een ontgoochelde Jizz Hornkamp zoekt de fans op. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Ontluisterende nederlaag Heracles 6 mei, 15:06
Afbeelding
Bijzondere warming-up Oald Stars 6 mei, 13:55
 Declan Trezise wint, voor Oded Kogut en Coen Vermeltfoort. (Foto: Herbert Huizer)
Australiër Declan Trezise wint Ronde van Overijssel 6 mei, 13:05