José Schaap zorgt voor een lekker stukje vis.
José Schaap zorgt voor een lekker stukje vis.

Aan de kerstdis met Spakenburgse vis

Algemeen

Almelo wordt elke dag getrakteerd op verse vis, uit Spakenburg. De winkel, Vistaria Schaap, ligt aan de Ootmarsumsestraat 296, maar de vis komt uit Spakenburg, waar José Schaap woont. Speciaal voor de lezers van Almelo’s Weekblad stelde ze een heerlijk kerstrecept samen. “Echt ontzettend lekker en niet te moeilijk om te maken.’’

Almelo – José Schaap is de dochter van Johan en Wijm Schaap. Zij begonnen in 1999 met de viswinkel in Almelo, die zich heeft ontwikkeld tot een topzaak.
José kreeg de passie voor vis met de paplepel ingegoten. Ze draait al jaren mee in Almelo. Maar ze woont nog ‘gewoon’ in Spakenburg en dat is handig, want de visgroothandels liggen om de hoek. “We rijden elke dag even langs de groothandels om het allerbeste en meest verse stukje vis naar Almelo te brengen’’, zegt José.

Aan het verzoek om een smaakvol kerstrecept te bedenken werkt ze graag mee. “Het is weer bijna kerst en het is een gekke tijd dit jaar. Maar één ding is zeker, met kerst willen we wel lekker eten.’’

Gezond

Dat José dan bij vis uitkomt, is zo gek nog niet. “Vis is ook heel gezond’’, weet de Spakenburgse. Maar welk gerecht het dan moet worden? “We hebben heel veel lekkere recepten’’, zegt ze. “En in onze winkel hebben we heel veel lekkere producten, dus het is moeilijk kiezen.’’

Coquilles

Maar de keus wordt wel gemaakt. De zogenaamde ‘vis van de maand’ van Vistaria Schaap helpt een beetje. In elk geval bij het voorgerecht, dat wordt coquilles, ofwel sint-jakobsschelpen. “Het is een heel exclusief stukje vis, heel zacht’’, zegt José. “Niet iets wat je dagelijks op het menu zet en daarom heel geschikt voor met de kerst.’’

Coquilles klinkt niet alleen feestachtig, de bereiding is ook een feestje. José: “Het mooie is dat het heel simpel te bereiden is. Het is exclusief én makkelijk te maken. Bijvoorbeeld heel even om en om aanbakken en dan opdienen op een bedje van zeekraal. Maar er zijn meerdere mogelijkheden, rauw in een ceviche kan ook. Dan doe je drie coquilles per persoon en dan heb je een heel leuk voorgerecht. Op visrecepten.nl staan lekkere recepten met coquilles. En ook in de winkel hebben we er recepten voor.’’

Zeebaars

Voor het hoofdgerecht aan de kerstdis heeft José zeebaars bedacht. “Die heb ik laatst zelf nog gemaakt. Gebakken zeebaarsfilet met witte wijnsaus. Zeebaars staat wat minder vaak op het menu, maar het is een heel erg lekkere vis. Een mooie witvis, zacht van smaak en je kunt er alle kanten mee op. Bij ons in de winkel kun je een kant-en-klare filet krijgen. We fileren het voor de klant. Maar wat ook veel gedaan wordt is dat de hele vis de oven ingaat. Eerst vullen met groente en dan in een zoutkorst de oven in. De korst breek je er dan later af. Het nadeel is dan wel dat je nog graten hebt. Een filet is voor de mensen vaak wat fijner. De recepten zijn verkrijgbaar bij ons in de winkel.’’

Zeekraal

De witte wijnsaus maak je zelf, stelt José. “En ik zou voor iets erbij zeekraal doen met gerookte zalm waar je bloemetjes van kunt maken, dat staat heel gezellig. Verder zou ik er iets van aardappelen bij doen, een frietje bijvoorbeeld of aardappelgratin, dat is even iets luxer en dat hebben we ook in de winkel.’’
Al met al is het hoofdgerecht ‘niet moeilijk om te maken’, vindt José.

Zalmaspergesoep

Een nagerecht met vis ligt wat moeilijk - daar is ze eerlijk in - maar José weet nog wel een tussengerecht of eventueel een voorafje. Ook makkelijk om te maken, want Vistaria Schaap beschikt over meerdere huisgemaakte vissoepen. “We hebben verschillende vissoepen’’, zegt José. “Uit eigen keuken hebben we bijvoorbeeld kreeftensoep, zalmaspergesoep en mosterdsoep met Hollandse garnalen. Hele lekkere soepen, zelfgemaakt en de mensen hoeven het alleen maar warm te maken. Het gaat per halve liter. En voor mensen die helemaal geen zin hebben om in de keuken te staan hebben we kant-en-klare zeevruchtencocktails. Die kunnen ook heel leuk als voorafje.’’

Alternatief

Er is nog meer lekkers. José schudt zo een alternatief recept uit de mouw voor het geval de coquilles en de zeebaars teveel kookkunst zouden vergen. “Dan zou ik beginnen met een sashimi van tonijn of zalm, heel licht aangebakken en dan met een zeewiersalade, die we best veel verkopen tijdens de feestdagen. Een rollade van zalm kan als hoofdgerecht, die hebben wij al gevuld – hoeft alleen nog maar de oven in. Makkelijk, maar ook heel erg lekker!’’

Dan toch, het nagerecht. “Ik ben gek op chocola’’, zegt José. “Dan zou ik een Dame Blanche doen. En een lekkere koffie. Irish Coffee? Zeker.’’

Kant-en-klare visschotels verkopen ze veel met kerst. Op 21 en 28 december zijn ze extra open op de maandag. “Het zijn drukke tijden’’, zegt José. “En het moet gewoon vers, dus je kunt niet veel voorbereiden. Maar het is ook een gezellige tijd. Met corona is het allemaal anders, maar we hopen dat we er iets leuks van kunnen maken.’’

‘het is ook een gezellige tijd’

‘Een rollade
van zalm kan ook als hoofdgerecht’

door Hans Assink

Acoustrio komt naar België. (Foto: Ed Step)
Boekenmarkt met muziek bij België 19 uur geleden
Het Almelo's Overdag Koor kan zeker nog nieuwe zangeressen gebruiken.
'Het vergt best een beetje scholing' 22 uur geleden
Afbeelding
Lees de nieuwe editie van Almelo's Weekblad 7 mei, 08:00
Opgave voor de excursies gaat via: windtalmelo@outlook.com.
Natuurhus zorgt voor lezingen en excursies 7 mei, 08:00
Een ontgoochelde Jizz Hornkamp zoekt de fans op. (Foto: Michael Bulder/NES Images)
Ontluisterende nederlaag Heracles 6 mei, 15:06
Afbeelding
Bijzondere warming-up Oald Stars 6 mei, 13:55
 Declan Trezise wint, voor Oded Kogut en Coen Vermeltfoort. (Foto: Herbert Huizer)
Australiër Declan Trezise wint Ronde van Overijssel 6 mei, 13:05
Tweede Möll'n festival: 1 juni.
Meer inspraak bij tweede Möll'n festival 6 mei, 07:42