Hans Janssen maakte tekeningen in de Grote Kerk.
Hans Janssen maakte tekeningen in de Grote Kerk. Foto:

Eerste Open Kerkendag

De Grote kerk in Almelo doet mee aan de Open Kerkendag op 29 mei, tweede pinksterdag. “We hebben meer gidsen beschikbaar dan anders, dus we kunnen een grote toeloop aan’’, zegt Harry Konijnenbelt.

Almelo – Het is voor het eerst dat er Open Kerkendag wordt gehouden in de provincie Overijssel. Liefst 37 kerken doen mee, waarvan eentje in Almelo: de Grote Kerk. “Het is begonnen in het zuiden van het land’’, vertelt Harry Konijnenbelt. “Het loopt al een paar jaar. Het is de eerste keer dat Overijssel meedoet. De provincie stimuleert het met subsidie.’’

Dat de Grote Kerk op de agenda van de Open Kerkendag terecht is gekomen, lag min of meer voor de hand. “Eigenlijk doen we dit soort activiteiten veel vaker, dus is het logisch dat we meedoen’’, zegt Konijnenbelt.

Op tweede pinksterdag komt een er speciale vlag te hangen aan de Grote Kerk, zodat voorbijgangers kunnen zien dat er iets georganiseerd is. “Het wordt mooi weer, dus veel mensen zullen op pad gaan. Of het druk gaat worden, weten we niet, want we hebben er geen ervaring mee. Het is immers de eerste keer. Maar we hebben meer gidsen beschikbaar dan anders, dus we kunnen een grote toeloop aan.’’ De Open Kerkendag is van 11.30 tot 16.00 uur. Het thema is ‘kerkinterieur’.

In de Grote Kerk is kunstenaar Hans Janssen uit Vriezenveen aanwezig op 29 mei. Hij maakte op 30 april interieurschetsen in de Grote Kerk, waar momenteel een expositie is te zien van zijn etsen. Tijdens Open Kerkendag gaat Janssen live tekenen. “De vorige keer maakte hij interieurtekeningen, misschien maakt hij nu wel portretten van bezoekers. Hij zal zeker mensen trekken. Het is mooi om te zien hoe zo’n tekening tot stand komt.’’

De expositie van Janssen loopt op 29 mei, tweede pinksterdag, ten einde. ‘’Zijn etsen laten intrigerende landschappen, bossen en lanen zien, maar er zijn ook afbeeldingen van kapotgeschoten gebouwen, die de oorlogsellende in Oekraïne weergeven’’, aldus Konijnenbelt.

Tijdens de Open Kerkendag zijn er ook orgelbespelingen in de Grote Kerk. Konijnenbelt: ''Kerkgidsen kunnen bezoekers veel vertellen over alle bijzonderheden van de kerk, waaronder het fraaie orgel, de kroonluchters van Venetiaans glas, de herenbank en de grafmonumenten van de grafelijke familie.''

Op de website openkerkendag.nl/programma/?_provincies=overijssel is een overzicht te vinden van alle 37 kerken in Overijssel die op tweede pinksterdag deelnemen aan dit landelijke evenement.

Afbeelding