Hans Jansen exposeert in de Grote Kerk.
Hans Jansen exposeert in de Grote Kerk. Foto:

Vrijwilligers welkom bij Grote Kerk

In de Grote Kerk zijn vanaf vrijdag 24 maart 13.30 uur tot eind mei kunstwerken te zien van kunstenaar Hans Jansen (1952). Niet alleen bezoekers van de expositie zijn welkom bij de Grote Kerk, maar ook nieuwe vrijwilligers. “Als we een extra dag open gaan, hebben we al snel tien nieuwe vrijwilligers nodig’’, zegt coördinator Harry Konijnenbelt.

Almelo – Het aantal vrijwilligers bij de Grote Kerk ligt nu op 27, zo vertelt Harry Konijnenbelt. “De taak voor de nieuwe vrijwilligers is vooral surveilleren tijdens de openingsuren. Mensen die wat dieper geïnteresseerd zijn, kunnen kerkgids worden. Daar is een beetje opleiding voor nodig, maar die kunnen we intern verzorgen.’’ Het aantal keren dat vrijwilligers kunnen worden ingezet is flexibel, zo meldt Konijnenbelt. ‘’Graag zouden wij ons team uitbreiden met nieuwe vrijwilligers, aangezien er mensen zijn uitgevallen door natuurlijk verloop. Dit inspirerende vrijwilligerswerk staat open voor een ieder, ongeacht de religieuze achtergrond. De meesten doen dit ongeveer eenmaal in de zes weken gedurende anderhalf of twee uur.’’ Wie belangstelling heeft kan zich melden via 06-13119848 of harry@konijnenbelt.nl.

Konijnenbelt zet graag de kerkdeuren vaker open. “In de toekomst willen we met voldoende vrijwilligers heel graag meer openstellingdagen realiseren.’’ Over de expositie van Jansen is hij enthousiast. ”Het is echt een bijzondere tentoonstelling. Hans Jansen komt oorspronkelijk uit Vriezenveen. Hij is altijd docent beeldende vorming geweest op de middelbare school. Hij beheerst verschillende technieken, ook beeldhouwen. Maar op deze expositie laat hij voornamelijk etsen zien. Naast tekeningen en schilderijen maakt hij grafiek. De laatste tijd heeft hij zich onder meer met zogenaamde tetradrukken beziggehouden. Hij maakt gebruik van de binnenzijde van een tetrapak, een melkpak. In de aluminium binnenlaag wordt een tekening gekrast, ingeïnkt en op papier afgedrukt met behulp van een etspers. Een flink aantal van zijn recente werken wordt getoond in deze nieuwe expositie.'' Jansen genoot zijn opleiding in Amsterdam en Arnhem. "Hij woonde een tijd in Vaassen, maar keerde later terug naar zijn geboortedorp Vriezenveen. Sinds zijn pensionering richt hij zich meer op beeldend werk. Het liefst tekent en schildert hij direct naar de waarneming. Bij het grafisch werk ontstaan er - juist ook door het afdrukken in spiegelbeeld - onverwachte dingen. De expositie omvat landschappen, boomgroepen en ook gebouwen en ruïnes'', aldus Konijnenbelt. De Grote Kerk is vrijdags open van 13.30 tot 15.30 uur en zaterdags van 13.00 tot 16.00 uur. Op de zondagen 26 maart en 30 april is de kerk open van 13.00 tot 16.00 uur. Op enkele dagen is de kunstenaar zelf aanwezig om ter plekke tekeningen te maken. Kijk voor de data op www.pga-grotekerk.nl/expositie. De expo's zijn onderdeel van Kerk Open: "De exposities trekken extra publiek aan en nodigen uit om de gewijde sfeer te laten inwerken.'' Die zaken versterken elkaar.''

Afbeelding