'Wonderdokters' in actie.
'Wonderdokters' in actie. Foto:

Bloeddruk en zelfgebakken brood spelen een rol in het repair café

In Repair Café de Hagedoorn staan vrijdagmiddag 10 maart van 12.30 tot 15.30 uur de vrijwilligers weer klaar voor allerhande reparaties. 

Almelo - In het vorige café speelden de bloeddruk en zelfgebakken brood een rol, zo meldt Geert ten Tusscher. "Jarenlang geen bloeddrukmeter gezien in het Repair Café. Enkele weken geleden werd alles uit de kast gehaald om de bloeddrukmeter van een Oekraïense familie te repareren. Het idee van stress van mensen die ontheemd zijn en aangeslagen door een krankzinnige oorlog thuis in Oekraïne maakt dat je beseft dat de bloedrukmeter iets extra’s vertelt. Helaas bleek de drukkamer in de manchet onherstelbaar versleten. De lucht ontsnapte uit de siliconen zak, op meerdere plaatsen. Slijtage. Verbazing: afgelopen keer wederom een bloedrukmeter, en dit keer niet van Oekraïners. Een nuttig leermoment deed zich voor. De reparateur denkt in eerste instantie aan weglekkende lucht. Testen in een bak water. Conclusie: het lijkt niet op een lek. Uiteindelijk bleek dat de meter niet werkt als hij geen hartslag voelt. Dus gebruiken op de blote bovenarm. Kortom: niet te snel oordelen! Om de bloeddruk op een keurig niveau te houden is leefstijl heel belangrijk. Er zijn mensen die de tijd nemen om hun eigen brood te bakken. Daarvoor zijn hanige machines uitgevonden. In 3.5 uur wordt een fraai brood gebakken met zelfgekozen ingrediënten. Voorbereiden, 3,5 uur kneden, rijzen en bakken, en dan tevredenheid en de heerlijke geur van zelfgebakken brood in huis. Uitstekend voor de bloeddruk van een mens'', aldus Ten Tusscher.

Wonderdoktersbrigade

Ten Tusscher laat weten wat de reparateurs zoal kunnen op een vrijdagmiddag. "Lasers van cd-spelers afstellen. Lampen en hun schakelaars en dimmers repareren. Riempjes vervangen van diaprojectors en broodbakmachines. Poppen van 70 jaar oud voorzien van werkende ledematen. Klokken laten lopen. Koffiemachines weer koffie laten zetten. Opladers herstellen. Broodroosters, videorecorders, radio-cd apparaten, bellen, cirkelzagen: wat kan de wonderdoktersbrigade van Repair Café de Hagedoorn eigenlijk níet fiksen?''

In 2023 is repareren het devies, aldus Ten Tusscher. "Waarom iets nieuws kopen als repareren mogelijk is. Kom met uw reparaties naar Repair Café de Hagedoorn op 10 maart. Repareren en hergebruiken betekent minder afval, minder gebruik van grondstoffen en duurzamer leven.''

Het motto van het Repair Café is 'Weggooien: nee! Naar het Repair Café ermee!' Voor reparaties wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd.