Afbeelding
Foto:

Een hele (jaar) opgave

Als u een baan heeft, kreeg u ‘m weer, net als de meeste andere Nederlanders: de jaaropgave met bedragen die niet lijken op het loon dat u op uw rekening ontving. Jaap werkt bij een grote supermarkt en komt na de nieuwjaarsreceptie met vragen hierover naar ons kantoor.

Laat ik geld liggen? 

Jaap begint zijn verhaal: “Wat staat er allemaal op die jaaropgave? ‘t Is voor mij abracadabra. Sommige collega’s krijgen huurtoeslag en geld voor de zorgverzekering en anderen niet. Hoe zit dat? Ik had jullie verhaal in de krant gelezen en vraag me af of ik geld laat liggen.” Het is goed dat steeds meer mensen zo de weg naar ons kantoor vinden. 

'Wie krijgt er geld voor de huur en de zorgverzekering?'

Sinds 2020

De belastingdienst paste in 2020 de regels rondom huurtoeslag aan. Hierdoor kregen meer mensen recht op huurtoeslag en verloren anderen niet direct hun huurtoeslag wanneer hun loon steeg. Samen met Jaap kijken we zijn jaaropgave na. Mijn collega legt uit welke gegevens erop staan: “Het totale loon dat je verdiende in dat jaar - dit wordt ook wel 'fiscaal loon' genoemd. Dan de belasting en premies die zijn ingehouden op je loon, dat noemen we premie volksverzekeringen. Dan de arbeidskorting waarmee rekening is gehouden bij de loonheffing; dat is geld wat je van de belasting krijgt omdat je werkt. Tot slot kunnen de onbelaste vergoeding(en) die je kreeg, zoals een reiskostenvergoeding, erop staan.”


Er is een grens

Bij Jaap zien we dat zijn fiscaal loon onder de 31.998 euro - dat is de grens in 2022 - ligt. Dat is laag genoeg om zowel voor een huur- als zorgtoeslag in aanmerking te komen. Met zijn DigiD-app op de telefoon loggen we in op de site van de overheid. We starten de aanvraag voor afgelopen én voor volgend jaar.

Krijg ik geld?

Jaap is nog wel benieuwd of en wanneer hij de toeslagen nu op zijn bank kan verwachten. “De belastingdienst mag er 8 weken over doen en stuurt dan een voorschotbeschikking.
Dat is het bericht waarop staat hoeveel je waarschijnlijk per maand gaat krijgen. We verwachten dat je het bedrag over 2022 in één keer op je rekening krijgt, samen met het eerste maandbedrag over 2023.” Jaap straalt van oor tot oor als hij even later naar huis gaat. “Dát is nog eens een gelukkig nieuwjaar!”, grijnst hij.

Twijfelt u of u recht op toeslagen heeft? Of vindt u het lastig die aan te vragen? De vrijwilligers bij Almelo Sociaal helpen u gratis. Loop binnen op ons open spreekuur: maandag, dinsdag of vrijdag tussen half tien en elf uur.


Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.