Zwerfafval blijft vaak tot het einde ter tijden liggen - tenzij mensen bewust de moeite nemen om het op te ruimen.
Zwerfafval blijft vaak tot het einde ter tijden liggen - tenzij mensen bewust de moeite nemen om het op te ruimen. Foto:

Netjes afval opruimen bij een bezoek aan de natuur

Deze zomer trekken we er weer graag op uit voor rust en ontspanning. De mooie Twentse natuurgebieden in of juist genieten op één van de recreatiegebieden. Helaas laten nog veel mensen afval achter na zo'n bezoek. Dit tot grote irritatie van natuurorganisaties en terreinbeheerders.

TWENTE - De Twentse recreatiegebieden zoals het Lageveld bij Wierden, Rutbeek bij Enschede en Hulsbeek bij Oldenzaal verwelkomen deze zomer weer graag veel bezoekers. Maar zij laten ook altijd vele kilo's zwerfafval achter. Dit ondanks de vele aanwezige vuilnisbakken. Naast dat het afval niet fijn is om te zien, trekt dit ook nog eens ongedierte aan. Er zijn dan ook al diverse dingen in gang gezet om opruimen te stimuleren; bezoekers van de recreatiegebieden kunnen namelijk prijzen winnen voor het opruimen. Wie een foto maakt van het afval en dit weggooit in een afvalbak, maakt kans op 1.000 euro. Het project onder de noemer 'Trash or Cash' moet mensen stimuleren om niet alleen hun eigen, maar ook wat zwerfafval op te ruimen.

Natuurbeheerders in de rest van de regio roepen ook op om geen afval in de natuurgebieden achter te laten. Hiermee riskeert men boetes.