Janine van de Linde ruimt in Almelo zwerfvuil op.
Janine van de Linde ruimt in Almelo zwerfvuil op. Foto:

Minder afval op Almelose straten

Zwerfvuil is een bron van ergernis. In Almelo zijn vrijwilligers actief om de troep op de straten en in de bermen op te ruimen. Dat kan met behulp van de app HelemaalGroen. “Dit burgerinitiatief is begonnen in Geesteren in de Achterhoek. Inmiddels zijn er 9.585 vrijwilligers”, aldus Trudy Willems van stichting HelemaalGroen. Janine van de Linde uit Almelo ondersteunt dit initiatief. Ook zij ruimt zwerfvuil op met behulp van de app. Dankzij de inzet van haar en andere vrijwilligers is Almelo een beetje schoner.

ALMELO - Van de Linde (71) woont al zevenendertig jaar in Almelo. Ze heeft gewerkt als bioloog en was docente. De Almelose is veel in de natuur, heeft een eigen moestuin en beheert samen met anderen de stadsmoestuin van stichting Natuurhus Almelo. In coronatijd is ze meer gaan wandelen. Tijdens de wandelingen ergerde ze zich aan de rommel langs de weg. Ze besloot er iets aan te doen. Bij de gemeente haalde ze een grijpstok. Van de Linde ruimde heel veel zwerfafval op. Ze is vervolgens ook de app HelemaalGroen gaan gebruiken. Het geeft de Almelose voldoening dat ze een bijdrage kan leveren aan een schonere omgeving.

Maar de hoeveelheid zwerfafval is een bron van ergernis. Ze ziet dat scholieren voor veel rommel zorgen. Haar wens is dan ook dat schoolgaande kinderen meer verantwoordelijkheid nemen. Ze moeten volgens haar beter met het milieu omgaan. "Controleer de routes van winkels naar de scholen en geef opdracht om weggegooide verpakkingen en voedselresten op te ruimen”, laat ze weten. De scholen en gemeente zouden daar volgens haar een rol in kunnen vervullen. Dat kan ook met behulp van HelemaalGroen. Deze app stimuleert burgers zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. "Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na het opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Dankzij de duizenden deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener”, laat de organisatie van HelemaalGroen weten.

Achterhoeker Jaap de Boer is met dit burgerinitiatief begonnen. Het is een schot in de roos gebleken. "Iedereen kan meedoen: jong en oud. Het kan lopend, fietsend of in een scootmobiel.” Almelo telt nu negentien deelnemers. Dat mogen er wat HelemaalGroen betreft gerust wat meer worden. Elders in Twente is het een succes. Zoals in Haaksbergen. Daar zijn eveneens gepensioneerden actief om rommel op te ruimen. Enkele deelnemers combineren er hun wekelijkse wandeling met opruimen. "Zullen we weer de rommel van een ander gaan opruimen”, wordt er dan gezegd voordat ze aan de wandeling beginnen. In de bermen liggen blikjes en snoepgoedwikkels.


www.helemaalgroen.nl                                                                                                                

Afbeelding