De bierconsumptie door de jaren heen is redelijk stabiel. Wel kiezen drinkers steeds vaker voor alcoholvrij en alcoholarm bier.
De bierconsumptie door de jaren heen is redelijk stabiel. Wel kiezen drinkers steeds vaker voor alcoholvrij en alcoholarm bier. Foto:

Proost! Vrijdag is de Dag van het Bier

Deze vrijdag is weer een bijzonder moment voor de liefhebbers van het gerstenat onder ons: dan is weer de internationale Dag van het Bier. De eerste vrijdag van augustus is sinds 2007 hét aangewezen moment om eens stil te staan bij bierconsumptie en productie.

TWENTE - Bier is in het algemeen de meest populaire alcoholische versnapering ter wereld. Uit het Nationaal Bieronderzoek van 2021, een kwantitatief onderzoek naar de consumptie van bier onder Nederlandse bierdrinkers, blijkt dat gemiddeld 62 procent van mannen en 29 procent van vrouwen minstens eens per maand bier drinkt. Het percentage bij de vrouwen is redelijk stabiel, bij de heren nam het licht af door de jaren heen. Gemiddeld drinkt men rond de 80 á 90 liter bier per jaar, afhankelijk van de rekenmethode. Hiermee zitten Nederlanders globaal hoog in de ranglijst, maar nog lang niet in de buurt van de Tsjechen: zij genieten gemiddeld van ruim 140 liter bier per jaar.

Mede door de diverse bewustwordingscampagnes door de jaren heen zijn sommigen minder gaan drinken of bewuster gaan drinken. Dit komt ook naar voren in het genoemde Nationaal Bieronderzoek van de Nederlandse brouwers: in vergelijking met 2018 drinken bierdrinkers meer alcoholvrij of alcoholarm bier. Met name omdat zij het lekker vinden, geen alcohol willen drinken of bewuster zijn van de nadelige gezondheidseffecten van alcohol in het algemeen. Brouwers spelen hier tegenwoordig actief op in; er zijn steeds meer alcoholvrije versnaperingen te vinden bij supermarkt en slijter. Ook bij andere soorten alcohol zoals cocktails zien we steeds vaker alcoholvrije alternatieven. Het stigma dat alcoholvrij bier had lijkt ook snel te verdwijnen: van de alcoholvrije drinkers heeft het merendeel dat in hun sociale omgeving ook ánderen steeds vaker de keuze maken voor alcoholvrij bier dan voorheen.

Een andere interessante ontwikkeling die menig bierdrinker opgevallen zal zijn: het aanbod aan speciaalbieren en lokale bieren is sterk gegroeid de afgelopen jaren. De laatste cijfers de Kamer van Koophandel geven aan dat er in Nederland nu ruim 1.000 brouwerijen actief zijn, wat in 2016 nog minder dan de helft was: 435 stuks. Kijken we specifiek naar BIERbrouwerijen dan is Noord-Holland koploper met 100 vestigingen. In Overijssel zijn volgens deze cijfers 26 bierbrouwers actief. Denk bijvoorbeeld aan de Bombazijn in Oldenzaal, de Othmar bierbrouwerij in Ootmarsum en Stanislaus Brewskovitch in Enschede. De verwachting is wel dat de groei af zal nemen, zo benadrukte ook Jan Ausems, voorzitter van Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur in het AD afgelopen jaar: hij denkt dat binnen 2 jaar het plafond bereikt is, omdat er nu al kleine brouwers zijn die moeite hebben om hun bier te slijten. Er is echter wel een zekere minimumafzet nodig om de inherente kosten er uit te halen. Een uitdaging voor nieuwkomers dus.

Pen