Herstart van Meet & Eat is op vrijdag 17 juni.
Herstart van Meet & Eat is op vrijdag 17 juni.

Herstart van Meet & Eat

Algemeen

Na twee jaar is er weer een nieuwe editie van Meet en Eat in Almelo. Op vrijdag 17 juni hoopt Stichting Present overal in Almelo vluchtelingen, statushouders en Almeloërs samen aan tafel te krijgen. “Nodig jij, samen met je gezin, vrienden, kerk of collega’s, vluchtelingen uit voor een maaltijd? Jullie bieden plek en een lekkere maaltijd, Stichting Present Almelo doet de rest’’, aldus Cathalijne Tuinte-Nijhof.

Almelo - Wie meedoet aan Meet & Eat ontvangt één of meerdere vluchtelingen of statushouders uit Almelo thuis om samen gezellig te eten.
Present Almelo organiseert Meet & Eat om mensen met elkaar te verbinden. “Vluchtelingen en statushouders krijgen de mogelijkheid om mensen te ontmoeten en kennis te maken met ons en onze cultuur. En op jouw beurt leer je de situatie van nieuwkomers in Almelo kennen en maak je kennis met hun cultuur en gebruiken. Als jij als gastgezin meedoet met Meet & Eat ontvang je vooraf tips over communicatie, omgangsvormen en de maaltijd. Ook mag je als gastgezin voorkeuren of wensen ten aanzien van je te ontvangen gasten doorgeven. Als je meedoet als bijvoorbeeld een vriendinnengroep is het leuk om gematcht te worden aan andere vrouwen, of als gezin met kinderen aan een vluchtelingengezin met kinderen. Gastgezin is eigenlijk niet zo’n goede titel, want je hoeft niet per se een gezin te zijn om mee te doen. Je kan ook vanuit je vereniging, vriendengroep, jongerenclub of kerk meedoen’’, aldus Cathalijne.

Stichting Present zet in op het maken van de perfecte match, zodat het laagdrempelig wordt om mee te doen, maar ook omdat ze hiermee hopen dat het klikt en er langer contact ontstaat na het etentje. Dominique Veenhof: “Vóór corona was het Meet & Eat project een groot succes. Tijdens de vorige acht edities van Meet & Eat hebben we meer dan 120 gastgezinnen/groepen gekoppeld aan vluchtelingen. Dit zijn meer dan 750 ontmoetingen tussen nieuwkomers en Almeloers! Het succes zit hem denk ik in de laagdrempeligheid om mee te doen met Meet & Eat. Als je nog nooit geen contact hebt gehad met vluchtelingen, kan dit best spannend zijn. Hoe gaat het met de taal, wat kunnen we wel of niet vragen én kan ik zomaar vluchtelingen thuis uitnodigen? Veel Nederlanders willen graag wat voor nieuwkomers doen, maar weten vanwege dit soort vragen niet waar te beginnen. Eerst maar meedoen via Meet & Eat van Stichting Present kan de uitkomst zijn.”

De eerstvolgende Meet & Eat is op vrijdagavond 17 juni. Aanmelden via www.presentalmelo.nl/vluchtelingen.