De Grote Kerk heeft een expositie van Jan Gierveld.
De Grote Kerk heeft een expositie van Jan Gierveld.

Gierveld in Grote Kerk

Algemeen

De Grote Kerk maakt weer plek voor exposities. Jan Gierveld is vanaf zaterdag 4 juni de eerste kunstenaar die werk laat zien. De kerk heeft er drie vrijwilligers bij gekregen na een oproep in deze krant, maar volgens Harry Konijnenbelt zijn nieuwe vrijwilligers nog steeds welkom.

Almelo - De Grote Kerk hervat vanaf zaterdag 4 juni haar expositieprogramma met schilderijen en tekeningen van de Almelose kunstenaar Jan Gierveld (Wierden 1935 – Almelo 2005). “Hij behoort tot de meest aansprekende Twentse kunstenaars van zijn tijd. Hij was heel veelzijdig, zowel in onderwerpen (portretten, landschappen, stillevens, modeltekeningen) als in stijlen: meest figuratief, maar hij maakte ook abstracte werken. Zijn werk draagt altijd zijn eigen duidelijke handschrift en toont zijn onmiskenbare vakmanschap’’, stelt Harry Konijnenbelt van de evenementencommissie van de Grote Kerk.

Oprichter Indigo

Op de AKI in Enschede opgeleid, was Gierveld als kunstenaar actief in Almelo en behoorde daar, samen met zijn broer Joep, tot het hart van de kunstenaarskring, aldus Konijnenbelt. “Hij was actief in de Belangenvereniging Almelose Kunstenaars en behoorde tot de oprichters van Indigo, dat nog altijd een boeiend expositieprogramma heeft in de kunstzalen van Hof 88. De Grote Kerk toont in juni en juli een keuze uit zijn portretten (met name van zijn eigen gezin), landschappen en stillevens.’’
De meeste werken van Gierveld op de expositie zijn te koop.
De expositie is open op zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur. Het laatste uur is er ook begeleidende orgelmuziek. Dat is ook zo op de laatste zondag van de maand, 26 juni en op 31 juli. Onder voorbehoud heropent de kerk ook haar deuren op donderdag, van 12.30 tot 14.30 uur.

De oproep in Almelo’s Weekblad om nieuwe vrijwilligers te krijgen, heeft drie nieuwe kandidaten opgeleverd, zo meldt Konijnenbelt. “Van wie er helaas twee na het eerste contact niet meer van zich hebben laten horen. Mogelijk hebben ze andere bezigheden gevonden. De derde gaat daadwerkelijk meewerken. Langs andere weg hebben zich nog twee vrijwilligers gemeld en ik sluit niet uit dat ons verhaal in de krant daar toch aan heeft bijgedragen. Al met al, ook door wat medewerkers vaker in te plannen, hebben we nu toch een aanvullend rooster kunnen maken voor de donderdag en voor de laatste zondag van de maand. Maar we kunnen zeker nog meer vrijwilligers gebruiken!’’