Wethouder Eugène van Mierlo geeft de 'verse' boom voor de eerste keer water. (Foto: Mike Rikken)
Wethouder Eugène van Mierlo geeft de 'verse' boom voor de eerste keer water. (Foto: Mike Rikken) Foto: Mike Rikken

Bomen lossen grondwatervervuiling op

Algemeen

De actie ‘Bomen zijn schoonmakers’ is in gang gezet. Wethouder Eugène van Mierlo was uitgenodigd om de starthandeling te verrichten op het terrein aan de Van der Hoopweg. Van Mierlo gaf de net geplante bomen het eerste water, in aanwezigheid van betrokkenen en geïnteresseerden.

Almelo - Bomen maken de grondwatervervuiling aan de Van der Hoopweg schoon. Dat is de insteek van de actie ‘Bomen zijn schoonmakers’. 

Aan de Van der Hoopweg heeft de gemeente Almelo drie bomen geplant om de daar aanwezige verontreiniging in het grondwater af te breken.
Onlangs werd de laatste van de bomen in aanwezigheid van wethouder duurzaamheid Eugène van Mierlo geplant: “Het is mooi dat we hier de kracht van de natuur kunnen benutten als duurzaam alternatief voor traditionele saneringsmethoden’’, zegt Van Mierlo.

Techniek

De inzet van bomen voor het reinigen van grondwater is een beproefde techniek, maar wordt nog niet heel vaak toegepast, zo stelt de gemeente. “Het verschilt sterk per verontreinigingslocatie. Omdat het proces bijvoorbeeld wat langer duurt, is de methode niet altijd doelmatig’’, weet wethouder Van Mierlo: ‘’Voor de verontreiniging die we hier zien is de techniek goed geschikt. Op deze plek was eerder een stortlocatie. We hebben hier de tijd en kunnen bomen de kans geven hun reinigende werk te doen. En tegelijk maken we Almelo zo weer een stukje groener.”

Fytoremediatie

Fytoremediatie betekent letterlijk dat planten de balans herstellen. Bomen kunnen elke dag tot wel 200 liter grondwater opnemen, afhankelijk van de boomsoort. Daarbij worden opgeloste verontreinigende stoffen aangetrokken. Het wortelstelsel van de bomen biedt voedingsgrond aan micro-organismen, die de verontreiniging opruimen. Het water wordt door de boom omgezet in waterdamp. Daarnaast dragen de bomen bij aan een betere verluchting van de bodem, waardoor de aanwezige vervuiling sneller kan worden geneutraliseerd.

De bomen worden op deze locatie in een zogenaamde treewell geplaatst. Dit is een ondergrondse betonput, die de grond rond de wortels afsluit van de grond rondom de bomen. Voor het ‘oppompen’ van het grondwater wordt een stijgbuis geplaatst, met filter. Door de onderdruk in de bak zuigt de grond in de bak het grondwater aan. Het planten van de bomen komt tot stand op initiatief van de gemeente, met medewerking van de Omgevingsdienst Twente, TWW Wegenbouw en Bioclear Earth.