Ledeboer, de voormalige Twentsche Bank
Ledeboer, de voormalige Twentsche Bank

Routes langs bankovervalplekken

Algemeen

Drie weken geleden presenteerde auteur Frank Krake het boek  ‘De grootste bankoverval aller tijden’. Hierbij horen ook twee fietsroutes langs de plekken die in het boek genoemd worden. 

Almelo - Voor wie het verhaal niet kent eerst een heel korte samenvatting. Op 15 november 1944 pleegde een groep verzetsstrijders de grootste bankoverval allertijden op een pand van de Nederlandsche Bank in Almelo.
De overval werd geleid door Derk Smoes, een ondergedoken bankmedewerker die vanwege andere verzetsactiviteiten al wordt gezocht door de nazi’s.
Alle verzetsleden maken in totaal 46,1 miljoen gulden buit bij de Nederlandsche Bank en verstopten het in een hooiberg.
De Nederlandse regering die toentertijd in Londen zat, had eerder schriftelijk toestemming gegeven voor deze grootste bankoverval. Er was geld nodig om de spoorwegstaking in ‘44 te financieren. Omgerekend naar euro’s van nu, werd er maar liefst 300 miljoen euro buitgemaakt. Helaas liep het niet goed af...

Wanneer je het boek hebt gelezen, ben je vast benieuwd naar de locaties die in het boek worden genoemd. Een extra reden om de fiets te pakken en de meest markante plekken die bij dit bijzondere geschiedenisverhaal horen te bezoeken.
Je fietst bijvoorbeeld langs het voormalige huis van Derk Smoes, de schietbaan waar het bankpersoneel getraind werd en je ziet waar het plaatselijke hoofdkwartier van de Wehrmacht was. De fietsroutes zijn een knooppunten fietsroute, makkelijk te volgen onderweg en ook makkelijk te downloaden. Kijk op www.visittwente.nl /routes-twente.

De noordelijke fietsroute

De noordelijke fietsroute begint bij het Hotel Huis van Bewaring. De weg wordt vervolgd door de straten van de verzetsstrijders, die naar de Henk Höften en Derk Smoes zijn vernoemd. Door het kleine dorp Harbrinkhoek kom je onder andere langs Smederij Borgerink.
Op de Almeloseweg 171 woonde bakker Hendrik Frielink met zijn vrouw. Tijdens zijn arrestatie vond de Sicherheitsdienst hier de ondergedoken Willem Meenks verborgen achter een kast. Daarna zie je onder andere nog Historische Museum Vriezenveen, de fabriek Jansen en Tilanus en de Nederlandse Bank.

De zuidelijke fietsroute

Ook de zuidelijke fietsroute start bij het Hotel Huis van Bewaring. De weg gaat vervolgens langs De Waag, tijdens de bevrijding werden er gaten geschoten in de gevel van dit gebouw. Vervolgens leidt de route je langs de plek waar vroeger De Nederlandse Bank stond en langs Ortskommandantur Almelo. Dit was het plaatselijk hoofdkwartier van de Wehrmacht. Dit hoofdkwartier werd in Nederlandse steden gevestigd voor het toezicht op de inkwartieringen van Duitse militairen en de organisatie van het vorderen van goederen in Tweede Wereldoorlog.
De route vervolgt zich langs onder andere Oorlogsmonument Wierden, voormalige slagerij Eshuis, Monument Schietbaan, onderduikboerderij Veneklaas en hoofdkantoor Sicherheitsdienst. Ook kom je langs het Memory Museum. Hier beleef je als bezoeker stap voor stap de periode tussen 1935-1945 en krijg je een realistisch beeld van die tijd.

Het boek is te koop bij onze lokale boekhandels. De fietsroutes zijn gratis via de site www.visittwente.nl te vinden. Neem ook eens een kijkje bij de andere routes.