Afbeelding
Foto:

Alles wordt duurder

Algemeen

Gas, elektriciteit, boodschappen en benzine - alles wordt duurder.
Tess woont net een half jaar zelfstandig en heeft een WW-uitkering; al haar geld gaat nu op aan deze en andere vaste lasten.
En dan heeft ze ook nog die sollicitatieplicht. Dertig brieven stuurde ze al. Volgende week mag ze eindelijk op gesprek, maar … in d’r joggingbroek? Vast niet, ze zien je aankomen. Maar hoe dan wél? Geld voor kleding kan ze niet missen.

Hulp bij toeslagen aanvragen

Vanwege haar uitkering heeft Tess recht op huurtoeslag. Dat zou ruimte kunnen geven om kleding te kopen. Hoe ze die toeslag moet regelen, dat weet ze helaas niet.
Ook twijfelt ze: “Ik ben zo bang dat ik het terug moet betalen; dat kan ik er niet bij hebben.” Daarom helpen we vandaag met haar aanvraag.
Als we vragen hoe ze haar dagen invult, komt het antwoord: “Ik solliciteer me suf.” Tja, dat hoort erbij.

‘Ik ben zo bang dat ik het terug moet betalen; dat kan ik er niet bij hebben’

Kleding met korting

Nu ze eindelijk op sollicitatiegesprek mag, overvalt haar wel de vraag: “Wat trek ik aan? Ik heb wat extra coronakilootjes en gezond koken voor mijzelf valt wel tegen.”
Wij kennen deze situatie maar al te goed en weten ook de weg naar een oplossing; wij bellen Ezra, een stichting in Almelo die gebruikte kleding aanbiedt.
Even later is er goed nieuws; binnen een week kan Tess er voor een symbolisch bedrag ‘winkelen’ voor nette kleding.
Wel op afspraak, maar dan krijgt ze ook hulp met uitzoeken.

Terug naar sport

Tess vertelt tussendoor dat ze vroeger op volleybal zat, maar stopte toen ze uit huis ging. “En nu kan ik het niet meer betalen”, zucht ze.
Zélfs daar weten wij een oplossing voor. “Onze collega’s van Almelo Doet Mee kunnen je helpen met een voucher voor de contributie.”

We lopen even met haar mee naar de huiskamer van onze collega’s in het gebouw. Daar gaan ze net aan de koffie. “Ook een bakkie?”, vragen ze.
We laten haar achter en kijken kort daarna om het hoekje. Daar zit een stralende Tess lekker aan de koffie.

Dit soort vragen krijgen we elke week. Dankzij onze eigen ervaringen helpen we mensen dan weer op weg.
Ook u. Bel met 0546 45 69 09 voor een afspraak of kijk op

www.almelosociaal.nl.


Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.

Column Sandra Bakhuis