De Krieters aan het werk.
De Krieters aan het werk. Foto:

Veiling kunstwerken in PopUp Expo

De ongeveer vijftien kunstenaars van de Krieters komen elke week bijeen om in alle rust een model te tekenen. "En als je zo vaak bijeen komt, maak je met elkaar heel veel tekeningen. Dan kan er gemakkelijk een aantal voor het goede doel worden afgestaan'', zegt Dick Jungst. Op zondag 3 april is er een veiling.

Almelo - Op zondag 3 april worden in de PopUp Expo in de Kerkstraat vanaf 15.00 uur modeltekeningen geveild van de Krieters, maar ook schilderijen en beelden van Krieters en andere kunstenaars uit Twente.

Zo wordt er ook werk geveild van Piet van de Hoef, die onder meer in de Kunsthal heeft geëxposeerd. Werk van Maaike Nijhuis en Toot Visser komt onder de hamer. Winneth Sala en Elisabeth Arbouw hebben een aantal bronzen beelden beschikbaar gesteld voor de veiling. 

De Krieters hebben eerder werk geveild voor het goede doel: voor de RopaRun en nu voor de tweede keer voor de stichting Equator Medicare. Voormalig huisarts Dick Jungst uit Almelo is voorzitter van deze stichting.
Jungst zet zich al zestien jaar in om de hoge moeder- en kindersterfte in de landen rond de evenaar te beperken. "In Noord Oeganda is dit probleem extreem groot, omdat in deze regio een HBO-opleiding voor verlos- en verpleegkundigen ontbreekt. Eén op de acht vrouwen overlijdt tijdens de zwangerschap of bevalling. Omdat er bijna geen verloskundigen zijn, krijgen vrouwen geen zwangerschapsbegeleiding en ontbreekt het aan voorlichting over zaken als voeding en hygiëne, zwangerschap en geboorte(beperking), besmettelijke en seksueel overdraagbare ziekten en over vaccinaties voor kinderen'', zegt Jungst.

Het voorbereiden van een veiling is veel werk, maar dat hebben de Krieters er graag voor over. Ze vinden het leuk dat hun werk vanaf woensdag 30 maart tot en met zaterdag 2 april in de Pop Up te zien is.
De Stichting Nieuwe Twentse Kunst heeft de ruimte een week beschikbaar gesteld. Christien van Wijk, voormalig wethouder, is de veilingmeester.


'het is een mooie lichte ruimte waarin we graag verblijven'








Afbeelding