Het Mobiel Media Lab gaat de inwoners helpen bij de strijd tegen digitale criminaliteit.
Het Mobiel Media Lab gaat de inwoners helpen bij de strijd tegen digitale criminaliteit. Foto:

Mobiel Media Lab geeft nuttige tips

De gemeente waarschuwt voor gewiekste online oplichters. “We zijn steeds meer online. En dat geldt ook voor online oplichters”, waarschuwt burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo. Het Mobiel Media Lab gaat de inwoners voorlichten

Almelo - Onderzoeken laten zien dat misbruik via internet en daaraan gekoppelde criminaliteit een groeiend probleem is en steeds meer slachtoffers maakt. Reden voor de gemeente en politie om jongeren én senioren in het Mobiel Media Lab te informeren over het voorkomen van digitale oplichting en een betere bescherming tegen digitale criminaliteit.

De gemeente vindt dat inwoners alert moeten zijn op digitale criminaliteit. Alle inwoners van 60 plus ontvingen van burgemeester Arjen Gerritsen en teamchef Marije Castilla-Ter Beek van de Politie Twente Noord een brief met een uitnodiging voor een bezoek aan het Mobiel Media Lab. Deze politie-vrachtwagen staat op woensdag 23 maart tussen 9.00 en 16.00 uur op het Marktplein. "Iedereen is welkom. Een dag eerder, op dinsdag 22 maart, kunnen jongeren van het Zone.college een kijkje nemen in de politietruck'', zegt Gerritsen.

De komst van het Mobiel Media Lab is onderdeel van de week van de digitale veiligheid, die is bedoeld om senioren en jongeren bewuster te maken van de gevaren van internet. Gerritsen: "Het idee dat cybercriminelen het vooral gemunt hebben op ouderen is onjuist. Het zijn juist ook vooral vaak jongeren die slachtoffer worden van online oplichters.”
Ouderen ontvingen ook een brochure met tips. Voor jongeren zet de gemeente een mediacampagne in om hen meer bewust te maken van de risico's. Daarnaast is er de samenwerking met het Zone.college. ''Oplichters worden steeds slimmer en verzinnen steeds sluwere manieren om mensen op te lichten. We willen mensen waarschuwen, maar tegelijk ook helpen om het risico op digitale criminaliteit te verkleinen. En het allerbelangrijkst is: doe aangifte. Veel mensen schamen zich nadat zij slachtoffer zijn geworden van online oplichting, maar dat hoeft absoluut niet.”


Afbeelding