Afbeelding
Foto:

Column Ewald Blankestijn: Benadelen

Algemeen

In mijn praktijk als familierechtadvocaat loop ik nog wel eens tegen het feit aan dat één van de echtgenoten, kort voordat het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank wordt ingediend, de toekomstige ex-partner probeert een (financiële) hak te zetten.
Benadelen van de gemeenschap noemt de wet dat. Het meest bekende voorbeeld is dat iemand flinke sommen spaargeld opneemt, vlak voordat de echtscheidingsprocedure gaat beginnen. Die gelden verdwijnen dan als sneeuw voor de zon.
Maar gelukkig kunnen we daar iets tegen doen. De wetgever heeft daar art. 1: 164 BW voor bedacht. Dit artikel bepaalt dat de echtgenoot die de gemeenschap heeft benadeeld, gehouden is de aangerichte schade te vergoeden. Voorwaarde daarvoor is dan wel dat de benadeling tijdens de echtscheidingsprocedure of binnen 6 maanden voordat het echtscheidingsverzoek bij de rechtbank is ingediend, heeft plaats gevonden.

Een andere manier van benadelen is als men het bestaan van een bankrekening of contant geld verzwijgt. Ook daar heeft de wetgever wat op gevonden en wel art. 3: 194 lid 2 BW. Dit artikel bepaalt dat echtgenoten die opzettelijk goederen die tot de gemeenschap behoren, verzwijgen, verborgen houden of zoek maken, daarvoor worden gestraft. Die straf bestaat daaruit dat de echtgenoot die het goed heeft verzwegen, verborgen heeft gehouden of zoek heeft gemaakt, dat goed volledig verbeurt (kwijtraakt) aan de andere echtgenoot. Kortom, speelt de ander het spel niet eerlijk, dan valt daar vaak wel wat aan te doen.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of hebt u een andere rechtsvraag, neem dan gerust contact met mij op.
Ook kunt u natuurlijk voor andere problemen/vragen bij ons terecht. Onze zes advocaten zijn gespecialiseerd op verschillende rechtsgebieden. Elke donderdagmiddag van 15.00 tot 17.00 kunt u komen voor gratis advies. Wel graag even bellen van te voren om een afspraak te maken.

Meer informatie? Neem contact op met Centrum Advocaten, Wierdensestraat 22 C, Almelo, info@centrumadvocaten.nl, Tel. 0546 - 89 80 10

Column Centrum Advocaten