Eugène van Mierlo is lijsttrekker van het CDA. (Foto: Lenneke Lingmont)
Eugène van Mierlo is lijsttrekker van het CDA. (Foto: Lenneke Lingmont) Foto: Lenneke Lingmont

Het CDA gaat voor een leefbare stad waarin iedereen meetelt

Algemeen

Het CDA wil zich ook in de komende vier jaar inzetten voor een leefbare stad waarin iedereen meetelt, in het bijzonder de mantelzorg en het tegengaan van eenzaamheid. De gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden op woensdag 16 maart.

Almelo - Mantelzorgers zijn een onmisbare schakel in de zorg, vindt het CDA. “Het CDA wil structureel meer geld vrijmaken om mantelzorgers te ondersteunen. Er gebeurt gelukkig al het nodige om eenzaamheid tegen te gaan, maar er is meer nodig om met name ouderen uit hun isolement te halen. Meer initiatieven om contacten tussen ouderen en jongeren te bevorderen, bijvoorbeeld door maatschappelijke stages.’’

Vergroening

Verder wil het CDA meer nadruk op toegankelijkheid in de gemeente Almelo voor iedereen en wordt gestreefd naar een meer rechtvaardige financiering van wijkcentra en dorpshuizen. “Het CDA wil investeren in een zichtbare vergroening van de woonomgeving. Parken, speelweides en stadsnatuur vergroten de leefbaarheid in Almelo en ze zijn ook van steeds groter belang voor afkoeling tijdens zomerse hitte of bij het opvangen van regenwater tijdens extreme buien’’, zo stelt de partij.

Armoede

In sommige wijken staat de leefbaarheid onder druk. In sociaal opzicht doordat armoede van generatie op generatie overgaat en door jeugd(zorg)problematiek.

‘Belangrijk dat de openbare ruimte niet vervuilt en verloedert’


Het CDA wil nieuw elan in die wijken, onder meer door woningen te vernieuwen of te verbeteren. “Het CDA vindt het belangrijk dat de openbare ruimte, die van ons allemaal is, niet vervuilt en verloedert, maar dat wordt gewerkt aan een schone en veilige stad.’’

Betaalbaar wonen

Het vinden van woonruimte vormt een steeds groter probleem, ook in Almelo, stelt het CDA. “Er moeten in de komende tien jaar 3.000 nieuwe woningen worden gebouwd’’, zegt CDA-lijsttrekker Eugène van Mierlo. “Inbreiding verdient de voorkeur, maar er zullen ook nieuwe woonwijken nodig zijn. Betaalbaar wonen heeft onze grote aandacht. Het CDA wil daarvoor het accent leggen op de wensen van (oudere) doorstromers, zodat hun huizen beschikbaar komen voor starters en middeninkomens’’, aldus Van Mierlo.