Rob Nijhuis heeft oog voor imperfectie.
Rob Nijhuis heeft oog voor imperfectie.

Expo is ‘een ode aan de imperfectie’

Algemeen

In het Huis van Katoen en Nu brengt fotograaf Rob Nijhuis een ode aan de imperfectie. Vanaf 9 maart is de expositie ‘The Beauty of Imperfection’ te zien in het Huis van Katoen en Nu aan het Marktplein 35.

Almelo - Dat corona en een paar lockdowns ook iets moois kunnen voortbrengen, bewijst fulltime fotograaf Rob Nijhuis met zijn expositie ‘The Beauty of Imperfection’.

Marloes Kreijkes

De tentoonstelling is te zien vanaf 9 maart in het Huis van Katoen en Nu in Almelo. Rob Nijhuis: “Na de eerste persconferentie van Mark Rutte in maart 2020 liep bij mij de hele agenda leeg. De riviercruiseschepen die ik door heel Europa zou fotograferen, kwamen aan de ketting, alle webshopfotografie ging niet door vanwege de angst voor besmetting et cetera. Dus had ik tussen het leggen van zonnepanelen - moest toch een beetje geld verdienen - tijd voor een project waar ik allang over nadacht. Toen ik Marloes Kreijkes, mijn eerste prachtige model met wijnvlek, tegenkwam in de Albert Heijn heb ik de stoute schoenen aangetrokken en haar benaderd voor een shoot. En zo is het project door publiciteit via de socials, Tubantia en een uitzending van Radio 1 gaan lopen.”

Botox

Steeds meer botox en plastische chirurgie waren een trigger voor Nijhuis. “Als fotograaf zag ik steeds vaker dat er door veel jonge meiden ontzettend veel filters op insta werden gebruikt, waardoor iedereen er hetzelfde uit gaat zien. Ik denk dat dit verschijnsel zeker voortvloeit uit programma’s zoals ‘Keeping up with the Kardashians’ en ‘Ex on the Beach’ waar botox en plastische chirurgie hoogtij vieren. Dus ben ik op zoek gegaan naar jonge vrouwen tussen de 16 en 40 jaar die een imperfectie in het gezicht hebben en dit willen laten zien aan de buitenwereld, omdat ze er trots op zijn. Voordat de foto wordt gemaakt heb ik een ontmoeting met het model, waarbij ik ze het hemd van het lijf vraag. Ik wil namelijk weten hoe ze er zelf mee omgaan, of ze er tijdens hun leven last van hebben gehad, of ze gepest zijn en of ze hebben overwogen om het weg te laten halen, voor zover dat mogelijk zou zijn.” 

Krachtige modellen

Nijhuis wil dat zijn modellen kracht uitstralen op de foto’s. “In mijn foto’s probeer ik de imperfectie terug te laten komen (veelal met hulp van het model) in een ander gedeelte van de foto. Ik wil dat de modellen krachtig op de foto staan en dat ze uiteindelijk zelf de foto kiezen. Ik ben slechts de fotograaf die het technische gedeelte doet samen met een jong team bestaande uit Demi Kattenpoel (make-up artist), Britt Derkink en Fleur Wind (kapsters). De foto’s worden 1 bij 1 meter afgedrukt op een aluminium plaat waardoor de foto ook echt binnenkomt als je er naar kijkt.” 

Koffietafelboek

Na deze expositie is het project nog niet ten einde voor Nijhuis. Het uiteindelijke doel van de fotograaf is vijftig modellen fotograferen en daar een groot koffietafelboek van uitgeven.
De opbrengst van dat boek gaat geheel naar het Fonds Onderzoek Huidziekten, zo heeft Nijhuis besloten.

De expositie van Rob Nijhuis is vanaf woensdag 9 maart te bewonderen in het Huis van Katoen en Nu, gelegen aan de nieuwe havenkom in het centrum van Almelo.
De openingstijden van het Huis van Katoen en Nu zijn van woensdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. De toegang gratis.
Op zaterdag 26 maart is Rob Nijhuis van 12.00 tot 17.00 uur zelf aanwezig om uitleg te geven bij de foto’s.

Afbeelding