Karmel Twente houdt binnenkort een lezing over Titus Brandsma.
Karmel Twente houdt binnenkort een lezing over Titus Brandsma. Foto:

Kort kort kort kort kort kort kort kort kort kort kort kort kort kort kort kort kort kort

Nieuw onderkomen Alma College aan Sluiskade

ALMELO - Het Alma College heeft een tijdelijke huisvesting. Vanaf 1 augustus wordt het schooljaar begonnen op de locatie Sluiskade (Sluiskade NZ 126a) in Almelo.

Dit betekent dat alle nieuwe leerlingen en de huidige leerlingen (met uitzonderding van vierdejaarsleerlingen) en medewerkers van Het Noordik, Pius X College en Het Erasmus na de zomervakantie samen onder één dak starten als Alma College.

Het gebouw wordt de komende periode gebruiksklaar gemaakt om in augustus van start te kunnen gaan volgens het concept van het Alma College: een profielaanbod met acht vmbo-profielen. 

De tijdelijke huisvesting is voor het schooljaar 2022-2023 beschikbaar. ''Zodra het mogelijk is, verhuizen we naar het nieuwe schoolgebouw aan de Catharinavan Renneslaan'', zo laat een woordvoerder van het Alma College weten.''
De verbouwing van deze locatie heeft minimaal een half jaar vertraging opgelopen.

Leerlingen kunnen zich tot en met 18 maart inschrijven. Op 3 maart is er een open huis.

Historisch Almelo

Vervolg voorpagina

Makkinga: ''Mag het hele land weer open? Welke 'G' regel is te zijner tijd van toepassing? En wat betekent dit voor de beveiliging en toegang van het park? Hoe hoog zijn de besmettingen op de scholen en hoe hoog is daarmee tevens de belasting voor docenten, kinderopvang en ouders bijvoorbeeld?''

In het weekend van 21, 22 en 23 april 2023 vindt de lustrumeditie van het Historisch Festival Almelo in het Schelfhorstpark dan plaats. ''De wens om het grootser aan te pakken zit bijvoorbeeld in het aantal reenactors, het centrum betrekken bij het festival of bijvoorbeeld uitbreiding van de betrokkenheid van jeugd door ook buitenschoolse opvang te benaderen en daar een programma voor te maken'', aldus Makkinga.

Henk Nijboer houdt Herman Höften-lezing

ALMELO - Henk Nijboer houdt de Herman Höften-lezing. De lezing wordt gehouden op maandag 28 maart vanaf 19.30 uur in leescafé Feijn Lunchen & Lezen in de bibliotheek in Almelo. Auteur Frank Krake komt vertellen over zijn boek 'De grootste bankoverval aller tijden'.

Sinds 2008 houdt de PvdA Almelo elk jaar de Herman Höften-lezing. ''Höften was ruim dertig jaar raadslid en had in alle geledingen van onze maatschappij zijn invloed'', zo laat een woordvoerder weten. ''Hij was een sociaal-democraat in hart en nieren. Nadat hij in oktober 2007 overleed, besloot het bestuur van de lokale afdeling een jaarlijkse lezing te houden, die naar Herman Höften is vernoemd. Vorig jaar kon de lezing door de coronamaatregelen niet doorgaan, en in 2022 is de lezing iets uitgesteld, maar we zijn blij dat we op 28 maart de traditie in ere kunnen herstellen.''

Henk Nijboer is sinds 2012 Tweede Kamerlid voor de Partij van de Arbeid. Hij is woordvoerder financiën, wonen en gaswinning. ''Op het gebied financiën liet hij van zich horen met initiatieven om de financiële sector aan te pakken, onder meer door strengere regels rond het uitkeren van bonussen. Daarnaast zet hij zich volop in voor betaalbaar wonen. Hierbij heeft hij bijzondere aandacht voor zijn thuisprovincie Groningen en de gevolgen van de gaswinning.''

Auteur Frank Krake komt deze avond vertellen over de rol van het verzet in de Tweede Wereldoorlog. In maart verschijnt zijn boek 'De grootste bankoverval aller tijden'. Dit boek vertelt het verhaal over de bankoverval door het verzet in 1944, waarbij Herman Höften destijds betrokken was.

Karmel Twente over Titus Brandsma

ALMELO - In de Elisakerk aan de Rembrandtlaan 23 in Almelo vindt op vrijdag 25 februari een Samenkomst van Karmel Twente plaats. Het onderwerp is Titus Brandsma.

''2022 wordt een bijzonder jaar vanwege de komende heiligverklaring van de Nederlandse karmeliet Titus Brandsma. Wat maakt hem zo bijzonder tot in onze dagen toe? Hoe komt het dat zijn leven een inspiratiebron is voor mensen over heel de wereld? Wat bezielde hem in zijn spreken en in zijn handelen?'', zo laat de organisatie weten.

In deze Samenkomst geeft Anne-Marie Bos, zuster karmeliet, een inleiding geven over 'Titus Brandsma: getuige van God'.

In deze lezing staat Bos vanuit drie invalshoeken stil bij de wijze waarop Brandsma van God getuigde: zijn mystieke theologie, zijn maatschappelijk engagement en zijn kruisweg.

De samenkomsten van Karmel Twente kenmerken zich door drie bouwstenen: Biddend bijeen zijn, verbindend elkaar ontmoeten aan tafel en samen verdiepen in een actueel onderwerp.

De Samenkomst begint om 17.30 uur met een Karmelviering, daarna gevolgd door een broodmaaltijd. Voor het inhoudelijke gedeelte ruimen ze 90 minuten in, zodat de avond om 20.30 uur wordt afgerond.

Aanmelding is noodzakelijk. Dat kan door een e-mail te sturen naar paulsnijders1402@gmail.com. Een bijdrage van 7,50 euro wordt op prijs gesteld.

Biodiversiteit

ALMELO - Stichting Duurzaam Almelo is vorig jaar begonnen met een project om basisscholen te betrekken bij de bevordering van de biodiversiteit en het maken en plaatsen of ophangen van insectenhotels door de leerlingen. Als voorbeeld zijn eerst drie insectenhotels door de stichting en vrijwilligers van het Noaberhoes Windmolenbroek gemaakt en in de ecologische tuin van het Noaberhoes geplaatst. Dit jaar worden de basisscholen in het Windmolenbroek benaderd om hieraan mee te werken en in de loop van de tijd alle andere basisscholen in onze gemeente.


''Zo ontstaat er op den duur een insectenhotel-keten in onze gemeente'', zo laat een woordvoerder weten. ''Schoolterreinen moeten dan wel voldoende specifieke bomen, struiken en bloemen hebben of alsnog krijgen, anders blijven de hotels onbezet.''

Berichten

Ook berichten voor het Almelo's Weekblad? E-mail deze naar redactie.awb@dwfmedia.nl. Vergeet niet een foto mee te sturen.

Afbeelding