Tabletop foto van bijna dansende tulpen.
Tabletop foto van bijna dansende tulpen. Hans Bouma

‘Almelo meer dan een stapel stenen'

In deze editie van Trots op Cultuur deze keer een gesprek met Hans Bouma. Hans is cultuurmaker.

Omschrijf jezelf als cultuurmaker

“Mijn werk is te verdelen tussen landschapsfotografie en tabletop-fotografie. Beide gaan uit van omgevingen waar ik een bepaald gevoel bij heb gekregen. Een uitgestrekt strand waarop je kunt uitwaaien geeft een heel andere beleving als een besloten bospad. Die ervaringen probeer ik ook te creëren met gefotografeerde constructies die ik op een tafelblad samenstel.”

Waar ben je je trots op?

“Ik heb met mijn fotowerk een mooie uitlaatklep gevonden. Ook ben ik blij dat Indigo na zoveel jaren nog steeds zulke mooie tentoonstellingen maakt.”


Hans Bouma geniet van het kijken naar beeldende kunst

Komt Almelo terug in je werk en op welke manier?

“Almelo heeft een prachtige omgeving. Ik merk dat het Twentse landschap altijd terugkomt in mijn werk.”

Wat is er in je werk, in de loop van de jaren, veranderd?

“Ik kan me steeds beter focussen op mijn eigen binnenwereld. Het belangrijkste bij fotograferen is kiezen. Ook bij landschapsfotografie worstel ik net zo lang totdat ik de afbeelding heb gemaakt die met mijn gevoel overeenkomt.”

Wat zou je nog willen bereiken, zowel voor jezelf als voor de stad?

“Ik hoop mijn werk nog veel verder te kunnen ontwikkelen. Voor de stad?! Almelo is meer dan een stapel stenen. Cultuur is wat we er samen van maken. Ik hoop dat we het belang van cultuurontwikkeling meer en meer gaan inzien. Kunst en cultuur doen immers ook een beroep op onze vaardigheid m.b.t. tolerantie en wederzijds begrip.”

Vind je dat je met jouw werk bijdraagt aan een mooier en beter Almelo?

“Het is wel mijn intentie om een bijdrage te leveren voor een mooiere en betere stad. Ondanks Corona kregen we bij de Atelierroute veel enthousiaste bezoekers. Het lijkt duidelijk dat we de mogelijkheden van kunst en cultuur, ook hier in Almelo, niet moeten onderschatten.”

Waar liggen de kansen in het Almelose cultuurveld volgens jou?

“Almelo is een stad met een bijzonder verleden. Binnenkort wordt op initiatief van Historische Kring Almelo een van de twee eigentijdse stadspoorten geopend. Dat belooft een interessante happening te worden met bijdragen van lokale basisscholen, het Natuurhus, het Stedelijk museum en winkeliersvereniging CAA. Er zijn kansen te over om de cultuur in Almelo te laten uitgroeien.”

Waar liggen de bedreigingen in het Almelose cultuurveld volgens jou?

“Een van de grootste bedreigingen vind ik het onderwaarderen van Cultuur. Cultuur en economische ontwikkelingen gaan altijd hand in hand. Hoe meer we werken aan kunst en cultuur hoe beter we ons voorstellingsvermogen kunnen gebruiken bij het verbeteren van onze samenleving.”

Wat is er veranderd in de loop van de jaren binnen cultureel Almelo?

“Ik heb het idee dat er in de loop der jaren beter wordt samengewerkt in Almelo. Vroeger heerste meer achterdocht en kinnesinne. Tegenwoordig zien velen het belang van elkaar versterken. Alleen ga je sneller maar samen kom je verder.”



Wat voegt cultuur toe volgens jou?

“Ik geniet van kijken naar beeldende kunst en bezoek graag musea en theaters. In mijn ogen gaat kunst verder dan esthetiek. Als ik iets niet begrijp of niet 'mooi' vind, wordt mijn nieuwsgierigheid geprikkeld en wil ik weten waarom een kunstenaar zo'n object heeft gemaakt.”

Landschapsfotogafie is ook één van de specialiteiten van Hans.
Afbeelding