Aveleijn got Talent gaat dit jaar door. Opgeven kan nog via www.aveleijn.nl.
Aveleijn got Talent gaat dit jaar door. Opgeven kan nog via www.aveleijn.nl. Foto:

Grote talentenshow Aveleijn: doe mee

Aveleijn got Talent gaat weer van start. De talentenjacht voor mensen met een verstandelijke beperking kon twee jaar niet doorgaan wegens corona. Belangstellenden kunnen inschrijven voor de audities op woensdag 23 en vrijdag 25 februari. Er zijn tachtig plekken beschikbaar. ‘’Maar als er meer aanmeldingen zijn, doen we extra audities. We willen iedereen een kans bieden’’, zegt Karin Emmerink van Aveleijn.

ALMELO – Aveleijn got Talent wordt opgezet voor iedereen met een verstandelijke beperking. “Ook mensen die op zichzelf wonen en maar een paar uurtjes begeleid worden kunnen meedoen’’, zegt Karin Emmerink van Aveleijn. “We zijn blij dat we weer mogen. Het heeft tweeënhalf jaar stilgelegen.’’

De eerste aanmeldingen zijn al binnen. “Het is voor iedereen met een beperking in de hele regio. Eigenlijk kan iedereen vanaf 14 jaar meedoen.’’ De deelnemers worden verdeeld over drie categorieën. De eerste groep is waarin live wordt gezongen, bij de tweede wordt meegezongen met een bandje en bij de derde groep gaat het om playbacken.

Volgens Karin Emmerink hunkeren de deelnemers naar het podium. Ze benadrukt dat de zoektocht naar nieuw talent niet alleen over zingen gaat. ”Heb je een leuke goocheltruc, wil je een andere verrassende act opvoeren of kun je goed moppen tappen: gewoon aanmelden en meedoen. Bovendien hoef je niet per se te kunnen zingen als je met een mooi liedje naar de auditie komt. Playbacken vinden we ook hartstikke gaaf.”

De audities zijn op 23 en 25 februari in het Kulturhus in Borne. Daarna zijn er drie voorronden. De eerste is op 11 maart bij Heracles Almelo (de live optredens), de tweede op 18 maart bij FC Twente (zingen met bandje) en de derde op 30 maart bij Heracles (playback). De halve finales zijn op 6 april bij FC Twente, op 20 april bij FC Twente en op 22 april bij Heracles. De grote finale is 21 mei in het Wilminktheater in Enschede. “Nu de maatregelen versoepeld worden is het lastiger om een zaal te kunnen bespreken’’, zegt Karin.

Wie heel goed is, maakt kans op een landelijk optreden, want de organisatie van het Knoopgala bekijkt de beelden. “En dan sta je zomaar naast een bekende Nederlander als Paul de Leeuw.’’ Maar bij Aveleijn gaat het niet om het competitie-element. "We willen cliënten vooral helpen en stimuleren bij de ontwikkeling van hun talent. Want iedereen heeft een talent. We werken met categorieën, zodat alle deelnemers een eerlijke kans krijgen om door te gaan naar de voorrondes.''

'het is echt een eer om deze show te mogen organiseren'

De talentenshow begon in 2004. "Heel klein'', zegt Karin. "We zijn hier ooit voor onze cliënten mee begonnen en merkten dat er ook veel belangstelling was vanuit andere zorgaanbieders. Dat is alleen maar mooi. We zien vaak bekende gezichten terug op de audities. Voor deelnemers is het altijd weer het hoogtepunt van het jaar. We zijn uitgegroeid tot een groot evenement. Het is een eer dit te mogen organiseren.'' (06-50666056 of www.aveleijn.nl).

Afbeelding