Afbeelding

Column Carolien Peper: Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd

Algemeen

Sinds 1 januari 2015 kent het arbeidsrecht de aanzegverplichting en de aanzegvergoeding. Hoe zit dit ook alweer? Ik zal dit hieronder uitleggen.

Sinds 1 januari 2015 dient de werkgever bij een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd tijdig, te weten uiterlijk één maand voordat de arbeidsovereenkomst eindigt, schriftelijk aan de werknemer mee te delen of, en zo ja onder welke voorwaarden, de arbeidsovereenkomst wordt verlengd. Deze aanzegging is alleen verplicht bij arbeidsovereenkomsten van zes maanden of langer. Dit wordt de zogenaamde aanzegverplichting genoemd.

Het is ook mogelijk om in de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd al op te nemen dat de overeenkomst niet wordt verlengd. Op deze manier wordt voldaan aan de aanzegplicht. De aanzegging staat dan immers al in de arbeidsovereenkomst vermeld. Het is dan nog wel mogelijk om de arbeidsovereenkomst alsnog te verlengen. Deze nieuwe aanzegging moet dan wel tijdig, dus uiterlijk één maand voor het einde van de arbeidsovereenkomst, worden gedaan.

Werkgevers adviseer ik om een schriftelijke aanzegging per post bij voorkeur aangetekend te verzenden. Uit de rechtspraak is al wel gebleken dat onder schriftelijk ook WhatsApps en e-mail wordt verstaan.

De consequentie van het niet of niet tijdig aanzeggen is dat de werkgever aan de werknemer een aanzegvergoeding is verschuldigd. Deze vergoeding bedraagt één maandsalaris als de werkgever niet heeft aangezegd en een vergoeding naar rato als de werkgever te laat heeft aangezegd.

Als de aanzegging bijvoorbeeld pas twee weken voor het einde van de arbeidsovereenkomst volgt, dan is de werkgever een half bruto maandsalaris verschuldigd.

Wat kan en moet je als werknemer doen op het moment, dat er niet dan wel niet tijdig is aangezegd en de aanzegvergoeding ook niet is betaald? De vervaltermijn waarbinnen de aanzegvergoeding gevorderd kan worden, is drie maanden na het einde van de arbeidsovereenkomst. Binnen deze termijn dient een verzoekschrift te zijn ingediend bij de kantonrechter. Gebeurt dit niet of te laat, dan is de vordering komen te vervallen. Het is dus verstandig om tijdig in actie te komen.


Wilt u meer weten over dit onderwerp, neem dan gerust contact met mij op.

Ook kunt u natuurlijk voor andere problemen/vragen bij ons terecht. Onze zes advocaten zijn gespecialiseerd op verschillende rechtsgebieden. Elke donderdagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur kunt u komen voor gratis advies. Wel graag even bellen van te voren om een afspraak te maken.

-Carolien Peper is advocaat bij Centrum Advocaten