Afbeelding
Foto:

Edward van Nielen

De impact van de coronapandemie is groot. Maar de impact van de klimaatveranderingen zal nog velen malen groter en heftiger zijn, zo blijkt uit klimaatrapporten van vooraanstaande klimaatwetenschappers. Ze noemen het een ‘disaster in slow motion'. Voor mensen die hun ogen blijven sluiten zijn helaas steeds meer voorbeelden om hen wakker te schudden.

Ik refereer aan de talloze overstromingen en bosbranden. Inmiddels hebben onderzoekers aangetoond dat bijvoorbeeld extreme regenval een rechtstreeks gevolg is van de door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Wegkijken en blijven relativeren over de ernst van ons klimaatprobleem is onverantwoordelijk en ronduit levensgevaarlijk voor toekomstige generaties. Maar er is hoop, want het tij is te keren. En iedereen heeft daarin een aandeel.

Hoe meer je leert over de natuur, des te meer oplossingen zich aandienen. Want de mens staat niet boven de natuur, de mens is onderdeel van de natuur. Let wel, ik ben geen activist. En ik ben zeker niet roomser dan de paus: Deze zomer gingen we als gezin op vakantie met een auto op brandstof. Dat probeer ik op een andere manier te compenseren in mijn gedrag.

Ik ben als manager vastgoed bij Aveleijn al jaren bezig met het verduurzamen van gebouwen en het opwekken van hernieuwbare energie. We kennen de energieprestaties van elke locatie en duurzaamheid heeft een prominente plek gekregen in het vastgoedbeleid. Maar duurzaamheid gaat over veel meer dan alleen vastgoed. Daarom ben ik blij dat we als organisatie de Green Deal Duurzame Zorg ondertekend hebben.

Ik realiseert mij ook dat ik als kartrekker van verduurzaming binnen Aveleijn een flinke uitdaging op de hals heb gehaald. De missie van Aveleijn is ‘een leven vol betekenis'. Dat is zo en dat moet zo blijven, ook in de toekomst. Om die belofte waar te blijven maken is duurzaam zijn een essentiële voorwaarde.

Het is mooi te zien hoe al een aantal collega's en cliënten geoefend heeft met duurzaam doen tijdens de workshops van binnen ons Duurzaamheidsprogramma. Daarin leer je hoe je stap voor stap inzicht krijgt in je eigen gedrag. Voor cliënten komt team ‘Onze Zorg is Opgewerkt' naar locaties toe. Zij brengen oefenmaterialen mee en gaan op een leuke en verrassende manier aan de slag rond de thema's energie, afval en voeding. 

Het mooie aan duurzaam zorg verlenen, is dat ‘groen doen' te verweven is in vrijwel alles waarmee je dagelijks te maken krijgt. 

Dat we de Green Deal Zorg ondertekenden, maakt ons geen koploper. Ik geloof niet dat wij behoren tot de ‘early adopters', die de weg vrijmaken voor anderen. Wel denk ik dat wij bij de kopgroep horen. We zijn bewust onbekwaam en sommigen binnen onze organisatie zijn al wat verder. Ik hoop dat het duurzaamheidsvirus zich snel verspreidt zodat er steeds meer initiatieven worden gestart en gekopieerd op het gebied van onder meer afval, circulariteit, duurzaam vervoer, voeding en energiebesparing. Het mooie is dat in elk initiatief een rol is weggelegd is voor zowel cliënten als voor medewerkers. Want de natuur ziet geen verschil.


Edward van Nielen is manager vastgoed bij Aveleijn