Minister van Binnenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot, bracht een werkbezoek in Almelo. (Foto: Kick Smeets)
Minister van Binnenlandse Zaken, Hanke Bruins Slot, bracht een werkbezoek in Almelo. (Foto: Kick Smeets) Foto:

'De verleidingen van criminelen weerstaan'

“Het is duidelijk dat het versterken van de weerbaarheid van het openbaar bestuur en het tegengaan van ondermijnende criminaliteit constante aandacht en actie vragen.” Dit zegt minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken bij haar werkbezoek aan Almelo.

ALMELO - Bruins Slot kwam naar Almelo om met commissaris van de koning Heidema, de burgemeesters Gerritsen van Almelo en Nauta van Hof van Twente, beleidsambtenaren, politie en wijkbewoners te praten over een weerbare overheid en het verkleinen van de voedingsbodem voor ondermijnende criminaliteit. Bruins Slot: “Goed om te zien dat Almelo, samen met inwoners, andere gemeenten, politie, provincie, maatschappelijke partners en het rijk hierin samenwerkt. En dat zichtbaar is dat die samenwerking zijn vruchten afwerpt.”

Samen met acht andere gemeenten en het openbaar lichaam Saba deed Almelo mee aan een traject van het ministerie van Binnenlandse Zaken over hoe je ervoor zorgt dat je lokale organisatie veerkrachtig en weerbaar is. Burgemeester Arjen Gerritsen: "Dat vraagt er om dat zowel bestuurders als ambtenaren in eigen huis maar ook inwoners en de professionals met wie we in de stad samenwerken weten hoe je de verleidingen van criminelen kunt weerstaan en weerbaar bent tegen oneigenlijke druk.”


Enorme impact


Steeds vaker krijgen volgens de gemeente politieke ambtsdragers te maken met agressie, geweld, intimidatie en bedreiging. Andries Heidema, commissaris van de koning en lid van het ondersteuningsteam weerbaar bestuur: "Zulke incidenten hebben een enorme impact op raadsleden, wethouders en burgemeesters maar óók op onze democratie. Dat onderstreept voor mij het belang van investeren in personele beveiliging. Wanneer je dat combineert met een sterke focus op integriteit, informatiebeveiliging én beveiliging van gebouwen dan versterk je de hele keten.”

Minister Bruins Slot onderde indrukvan Almelo


Bewustwording


Samenwerking, lokaal én regionaal, staat centraal in de aanpak van ondermijnende criminaliteit in Almelo. Uit een recente weerbaarheidsscan kwam Almelo als koploper in Twente naar voren, door ondermijning actief te bestrijden en integraal aan te pakken. "De aanpak van ondermijnende criminaliteit begint met bewustwording”, benadrukte Gerritsen. ''In verschillende bewustwordings- en informatiesessies traint Almelo medewerkers bijvoorbeeld in het herkennen van signalen. Dat heeft écht tot een omslag in denken geleid. Tegelijk is het een zaak van lange adem: je moet het belang blijven herhalen. En als organisatie vooral ook ‘bijblijven': want criminelen ontwikkelen net zo hard mee.”
Tijdens een korte rondleiding door het Almelose stadhuis kreeg Bruins Slot een indruk van hoe het gebouw veiligheid biedt aan bezoekers, bestuurders en ambtenaren. De burgemeester: ''Het nieuwe stadhuis, dat in 2015 werd opgeleverd, straalt openheid uit. Tegelijk zijn zichtbaar maar ook onzichtbaar zekerheden ingebouwd die de veiligheid van bezoekers, gebruikers én gegevens moeten waarborgen. Zichtbaar zijn bijvoorbeeld de beveiligers in de publiekshal en de inzinkbare palen en betonnen bollen op het voorplein voor het stadhuis.''

Naast interne veiligheid en bewustwording kwam tijdens het werkbezoek ook het belang van maatschappelijke weerbaarheid aan de orde. ''Als inwoners moeilijk aansluiting vinden bij de samenleving, zijn ze eerder vatbaar voor criminaliteit. Met alle gevolgen van dien.'' Bruins Slot ging hierover Bij Bosshardt aan de Troelstralaan in de Kerkelanden in gesprek met wijkbewoners, wijkwethouder Alex Langius, politie en een wijkregisseur van de gemeente.

Om ondermijning te kunnen zien, moet je volgens burgemeester Gerritsen naar álle structuren en systemen kijken. "Daarbij zijn de ogen en oren van mensen in de buurt cruciaal. Het is belangrijk dat inwoners melding blijven maken. Dat vraagt van ons als gemeente, maar ook van politie, mensen van corporaties en bijvoorbeeld de welzijnsprofessionals welzijnsstichting Avedan, dat we in de wijken en buurten zichtbaar aanwezig én aanspreekbaar zijn. Crimineel gedrag mag nooit normaal worden.”

Afbeelding