Projectleider Tom Westhuis, verkeersdeskundige Hans Veldscholten en wethouder Arjen Maathuis.
Projectleider Tom Westhuis, verkeersdeskundige Hans Veldscholten en wethouder Arjen Maathuis.

Van Holstlaan direct invoegen naar Nijreessingel

Algemeen

ALMELO - Een proef waarbij verkeer vanaf de Henriëtte Roland Holstlaan rechtsaf naar de Nijreessingel niet hoeft te wachten voor de verkeerslichten, maar direct kan invoegen op de rechterrijstrook van de Nijreessingel begint morgen, woensdag.

Recht doorgaand verkeer vanaf de Weezebeeksingel naar de Nijreesingel wordt daarom dan naar de linkerrijstrook van de Nijreessingel geleid. De proef gaat ongeveer een half jaar duren.

De proef is onderdeel van het verder optimaliseren van de Henriette Roland Holstlaan en de doorstroming op deze zuidelijke entree van de stad. De praktijkresultaten gaat de gemeente gebruiken voor de voorbereiding van het groot onderhoud. Dat staat gepland in 2023 voor dit grootste en drukste kruispunt van Almelo.

‘’Waarschijnlijk laat de proef ook een positief effect zien voor de afwikkeling van al het andere verkeer op het kruispunt’’, aldus de gemeente. ‘’De verkeerslichten kunnen uit voor verkeer van de Henriette Roland Holstaan dat rechtsaf gaat naar de Nijreessingel. Het doorlopen van totale rondje groen op het kruispunt kost dan iets minder tijd.’’

De proef kan van start nu de werkzaamheden aan de Henriëtte Roland Holstlaan tussen het Weezebeeksingel/ Nijreessingel en het Rembrandtveld zijn afgerond. De proef levert volgens de gemeente geen hinder op voor de automobilisten. ‘’Eerder zal sprake zijn van merkbare voordelen voor de verkeersafwikkeling.’’ Almelo heeft al op één locatie een enigszins vergelijkbare oplossing, namelijk op het kruispunt Nijreessingel - Bornsestraat - van Rechteren Limpurgsingel.

Van de fase 1 van de Henriëtte Roland Holstlaan (gedeelte Schoolstraat - Nijreessingel) is het zuidelijk deel deze week afgerond. Nu wordt het noordelijk deel van dit traject tussen Rembrandtveld en Schoolstraat uitgevoerd en dat is in april klaar. Als het hele trajectdeel tussen Nijreessingel en Schoolstraat klaar is, zijn twee kruispunten met verkeerslichten verruild voor langgerekte verkeerspleinen. De H. Roland Holstlaan blijft voorrangsweg, maar de snelheid van het verkeer wordt door deze inrichting verlaagd.

Later dit jaar komt een aanpassing bij de Ambachtstraat naar Henriëtte Roland Holstlaan. Verkeer uit de Ambachtstraat dat rechts afslaat en verkeer dat linksaf slaat richting snelweg wordt van elkaar gescheiden met elk een eigen voorsorteervakken en een eigen verkeerlicht. Verkeer dat stad uitrijdt hoeft dan alleen nog maar voor rood licht te wachten als verkeer uit de Ambtstraat linksaf richting snelweg wil.

Voor de komende jaren is de gemeente verder bezig met het zuidelijke deel van de Henriëtte Roland Holstlaan tussen Nijreessingel en A35. Zo staat in 2024 een investeringsprogramma voor De Kleine Bunder op het programma. Bij dit kruispunt wordt gekeken naar het ongelijkvloers maken van de fiets en voetgangersoversteek. Ook in studie is de situatie rond op- en afritten van de snelweg waarbij er overleg is met Rijkwaterstaat.