Detail van een werk van Ineke Hofste.
Detail van een werk van Ineke Hofste.

Verlenging Pop-Up Expo in Kerkstraat

Algemeen

DOOR ALMELO PROMOTIE  - In de grote etalages van de Pop-up Expo aan de Kerkstraat 1 tegenover Talamini zijn werken te zien van drie kunstenaars. Om zo veel mogelijk mensen de kans te geven zich te laven aan de gratis te bekijken kunstwerken, heeft de organisatie van de Pop-up Expo in overleg met de exposerende kunstenaars besloten om de expo te verlengen .

In de etalages is werk te zien van Maaike Nijhuis, Ineke Hofste en Greet van Witsenberg. Sprekende werken, die zeker de moeite waard zijn om eens even naar toe te lopen. Naar binnen gaan kost niets, zodra dat binnen de coronamaatregelen weer toegestaan is. En daarnaast zijn er grote etalages waar ook al een deel van de werken te zien is. 

Maaike Nijhuis

Al jaren bouwt ze torens. Geen specifieke torens maar het begrip “toren”. In die zin is haar werk bijna abstract. Vormentaal en ook keramische technieken kunnen daarbij flink uiteenlopen. De ene keer oogt het fragiel en kwetsbaar, een andere keer juist stevig en robuust of verrast het dat er van een toren zoveel dynamiek uit kan gaan. Wanneer je voor haar werk staat probeer je je ook voor te stellen hoe het is ontstaan. Soms moet het ring voor ring aaneen zijn geboetseerd, een andere keer vebluft ze ons met een spel van uitgestoken vormen in een opgerolde kleiplaat. Zo ontstaan boeiende vormen of een fraaie ritmiek. Het is ook technisch indrukwekkend voor degenen die zich kunnen voorstellen hoe de werken ontstaan vanuit klei en zich een beeld kunnen vormen van het technische proces van klei naar keramiek. Juist die technische vaardigheid werd ook genoemd in het juryrapport toen ze in 2019 samen met Gera Hulting met een gezamenlijk werk de Herman Krikhaar Prijs won.  

Greet van Witsenburg

Fotograferen, knippen en scheuren in kranten en tijdschriften. Greet verzamelt beelden waarvan ze denkt dat ze die ooit nog eens kan gebruiken. Vanuit die verzamelingen combineert ze beelden en creëert ze een nieuwe, gefantaseerde werkelijkheid. Een werkelijkheid die op zich weer aanleiding kan zijn voor een verwerking op haar doek. haar schilderijen zijn doorgaans figuratief, maar de expressie daarin is voor haar van groter belang. Ze voelt zich dan ook vooral geïnspireerd door de Duitse expressionisten uit de eerste helft van de vorige eeuw.  Het gaat haar in haar werk primair om mensen en hun emoties,. Het menselijk gelaat overheerst dan ook opvallend in haar werk. Er is bij haar, wanneer ze schildert, verder geen vooropgezet plan. Het resultaat ontstaat al werkend met acrylverf op doek.

Ineke Hofste

Het stedelijk landschap is haar grootste inspiratiebron. Wanneer ze een bebouwde omgeving ziet die zich kenmerkt door horizontale en verticale structuren, gaat haar hart sneller kloppen. Het kunnen projecten in aanbouw zijn, maar ook rijzige kantoorgebouwen en wolkenkrabbers trekken de aandacht. De ritmes legt ze vast in haar werk, het gebouw zelf doet er dan opeens niet meer aan toe, het is de bron voor een nieuwe compositie. Zo toont ze in de pop-up-galerie een serie met gebouwen die je langs de snelwegen vindt.  Deze coronatijd mijdt ze de grote steden en wijkt ze uit naar het platteland. Het prikkelt tot nieuw werk. Nieuwe tijden, nieuwe kansen. Al werkend ontdekt de Ineke opnieuw haar interesse in structuur, in herhalingen, in blokken, in horizontale en verticale lijnen. 

Uiteraard is de hoop dat musea en expositieruimtes weer snel open mogen. Als er weer bezoekers naar binnen mogen, dan ben je welkom op donderdag tot en met zondag tussen 13.00 en17.00 uur.