Hoe beleven inwoners van Almelo hun wijk? Dat wil de gemeente en Beter Wonen en Sint Joseph weten.
Hoe beleven inwoners van Almelo hun wijk? Dat wil de gemeente en Beter Wonen en Sint Joseph weten.

Peiling: Hoe zien Almeloërs hun wijk?

Algemeen

ALMELO - Hoe beleven inwoners hun wijk? Kijken bewoners naar elkaar om? Is er voldoende te doen voor de jeugd? Willen inwoners er nooit meer? Willen ze liever gisteren nog verhuizen?

De woningcorporaties Beter Wonen en Sint Joseph en de gemeente Almelo willen graag antwoorden op deze vragen. ‘’Dit om daarmee waar nodig buurten en wijken te verbeteren, samen mét de bewoners en andere organisaties’’, zo laat een woordvoerder weten.

Tot nu toe verzamelden de drie organisaties zelf de nodige data. Onder meer via het Wijkkompas van Kennispunt Twente en de veerkrachtkaarten van Aedes, de vereniging van woningcorporaties. Ook gesprekken met strategische partners leverden volgens de woordvoerder veel informatie op. ‘’Het gaat hier vooral om cijfers en de ervaringen van professionals. Om een beter beeld te krijgen van hoe bewoners hun wijk/buurt ervaren, zetten de organisaties nu Almelo-breed een enquête uit. Met dit online onderzoek willen de drie organisaties de wijkbeelden nog scherper krijgen.’’

Meedoen kan geheel anoniem. Op de website www.jouwkijkopdewijk.nl staan veertien vragen. Bewoners selecteren aan het begin van de vragenlijst de wijk waarin zij wonen. Daarna volgen de vragen en kunnen inwoners per vraag via een digitaal schuifje aangeven hoe zij ergens over denken. Voelen ze zich eenzaam of zijn er genoeg familieleden, vrienden en mensen in de buurt? Hebben mensen in de straat bijna nooit of juist veel contact met elkaar?

De vragen gaan onder meer over veiligheid, de woonomgeving, vrijwilligerswerk en diversiteit. Inwoners kunnen ook aangeven wat volgens hen aandacht verdient in hun wijk. Meedoen kan tot begin februari. Daarna werken de samenwerkende organisaties de resultaten per wijk uit. Begin maart moeten de wijkanalyses klaar zijn.

Meedoen met het onderzoek is volgens de beide woningcorporaties heel makkelijk. Inwoners die hun mening willen geven door antwoorden op de gestelde vragen te vragen te geven kunnen daarvoor gaan naar de speciale website.

Het websiteadres van het onderzoek is www.jouwkijkopdewijk.nl