Afbeelding
Foto: ©2021

Maximale score Nissan Qashqai in Euro NCAP veiligheidstest

Euro NCAP heeft de Nissan Qashqai onderworpen aan de veiligheidstest volgens de nieuwe richtlijnen. Het protocol 2020-2022 is strenger dan de vorige. Ondanks de strengere voorwaarden heeft de Qashqai de maximale score van vijf sterren behaald.


Alle inzittenden in de nieuwe Qashqai, jong en oud, worden goed beschermd. Op dit onderdeel behaalde de Qashqai een score van 91 procent. De veiligheid wordt onder meer bepaald door de constructie van het CMF-C platform. Bepaalde delen van dit platform zijn gemaakt van ultrasterk staal, dat de energie bij een aanrijding absorbeert en wegleidt van de inzittenden. Door de centrale airbag tussen de stoelen van de bestuurder en bijrijder, die voorkomt dat bij een zijdelingse aanrijding de bestuurder en bijrijder elkaar verwonden, scoort de Qashqai ook punten bij het onderdeel veiligheid.


Kwetsbaren 
Een score van 70 procent behaalde de nieuwe Nissan Qashqai op het punt van de bescherming van voetgangers en fietsers. Deze score heeft de auto te danken aan tal van actieve veiligheidssystemen. Zo is de Qashqai uitgerust met Intelligent Emergency Braking. Dit systeem waarschuwt de bestuurder bij een dreigende aanrijding met een voertuig, fietser of voetganger en activeert het remsysteem. Intelligent Emergency Braking is op álle uitvoeringen.
Vanzelfsprekend is voorkomen van een aanrijding beter dan alleen de gevolgen van een aanrijding beperken voor de inzittenden en andere weggebruikers. Systemen die een ongeval voorkomen krijgen dan ook bij de veiligheidstest van Euro NCAP punten toegekend. Zo is de Qashqai leverbaar met een head-up display. Dit display toont de belangrijkste informatie, zoals snelheid, in het gezichtsveld van de bestuurder wanneer die naar de weg kijkt.
Een ander systeem dat aanrijding en schade kan voorkomen is Blind Spot Intervention. Dit systeem detecteert voertuigen in naastgelegen rijbanen. Wanneer de bestuurder van baan wil wisselen, maar er wordt door het systeem een voertuig gedetecteerd, dan corrigeert het systeem dit. Ook het Cross Traffic Alert voorkomt een aanrijding bij het achteruit verlaten van een parkeerplaats.
Goed zicht, ook in het donker, draagt bij aan het voorkomen van aanrijdingen en dus aan de veiligheid. De Matrix-LED-koplampen van de Nissan Qashqai zorgen voor goede verlichting van de omgeving zonder dat daarbij andere weggebruikers, met name het tegemoetkomend verkeer, verblind worden.


Praktisch
Naast de veiligheid heeft de Nissan Qashqai meer te bieden. Zo omschrijft Nissan de Qashqai zelf als een voertuig met een "opvallend, aantrekkelijk en elegant design" en geeft Nissan aan dat de laatste generatie Qashqai "krachtiger, scherper en moderner oogt dan voorheen en door de prominente schouderlijn nog stoerder oogt".
Verder is de Qashqai praktisch in gebruik. De bagageruimte is groter dan voorheen; de laadcapaciteit is met 70 liter toegenomen ten opzichte van de eerdere generaties. De laadvloer is lager dan voorheen en de bagageruimte is zelfs te openen als men de handen vol heeft door de elektrisch bedienbare achterklep. Voor personen is het ook makkelijker geworden om in- en uit te stappen door het design van de portieropeningen. Achterportieren kunnen tot maar liefst 85 graden geopend worden.


Ga voor meer informatie over de Nissan Qashqai naar www.nissan.nl

Afbeelding