Een maand lang staat de Hoofdreiscoupé voor bewoners met dementie in woonzorglocatie De Hofkamp in Almelo.
Een maand lang staat de Hoofdreiscoupé voor bewoners met dementie in woonzorglocatie De Hofkamp in Almelo. Foto:

Volgende halte: Station De Hofkamp

De Hoofdreiscoupé voor bewoners met dementie in verpleeghuizen staat in december in woonzorglocatie De Hofkamp in Almelo. De coupé bestaat uit onderdelen die uit echte treinen komen.

ALMELO - ''Kijkend uit het raam van de coupé glijdt het landschap voorbij'', zo laat een woordvoerder van de NS weten. ''Het lijkt alsof de trein echt over het spoor rijdt. Met de Hoofdreiscoupé willen NS en Alzheimer Nederland mensen met dementie een lichtpuntje bieden.''

Bewoners en cliënten van woonzorglocatie De Hofkamp van ZorgAccent kunnen samen met familie of met het zorgteam een treinreisje maken. In verband met de coronamaatregelen is het vooralsnog voor omwonenden of andere zorgteams niet mogelijk de NS Hoofdreiscoupé te bezoeken.

“We zijn er trots op dat de NS en Alzheimer Nederland onze woonzorglocatie heeft uitgekozen voor de Hoofdreiscoupé”, aldus Rhea Platenkamp, maatschappelijk werker bij ZorgAccent. ”De Hofkamp is een moderne locatie waar we werken in kleine teams waardoor we onze bewoners goed kennen en zij ons. Hier kan men zoveel mogelijk het leven leven zoals men dat thuis gewend was en we altijd zullen kijken naar wat men nog wel kan. We hopen eind december toch ook nog bezoekers van buiten De Hofkamp te kunnen ontvangen voor deze speciale treinreis.”

Tijdens het werk gebeurt het volgens de NS steeds vaker dat conducteurs in contact komen met reizigers met dementie. ''Daarom zijn onder meer Alzheimer Nederland en NS eind 2019 de bewustwordingscampagne ‘Goed omgaan met dementie in het openbaar vervoer’ gestart. Deze campagne richt zich op zowel OV-medewerkers als -reizigers. Samen met dementievriendelijk ontwikkelde een online training waarmee zowel OV-medewerkers als reizigers de signalen van dementie kunnen herkennen en hiermee op een goede manier om leren te gaan.'' De training wordt inmiddels standaard gevolgd door alle zevenhonderd Veiligheid & Service collega’s van NS.

In Nederland zijn volgens de NS op dit moment ongeveer 290 duizend mensen met dementie. ''De verwachting is dat dit aantal stijgt tot ongeveer 420 duizend in 2030 en 520 duizend in 2040. Dementie ontwikkelt zich daarmee tot de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland. Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op niet alleen het leven van de persoon met dementie, maar ook op zijn of haar naasten.''

'Kijkend uit raam van de coupé glijdt het land- schap voorbij'

Vragen over dementie? Neem dan contact op met een casemanager dementie. Kijk op

www.zorgaccent.nl

'We hopen eind december bezoekers van buiten De Hofkamp te ontvangen voor deze speciale treinreis'

Afbeelding