Eva glijdt langzaam weg uit de werkelijkheid door een trauma in haar jeugd. (Foto: Mark de Blok)
Eva glijdt langzaam weg uit de werkelijkheid door een trauma in haar jeugd. (Foto: Mark de Blok) Foto: Mark de Blok

Elise Schaap toont haar veelzijdigheid aan talent

Algemeen

ALMELO - In het Filmhuis in Theater Hof 88 is op vrijdagmiddag 3 december een bijzondere film te zien die actrice Elise Schaap haar dramatische talent laat etaleren. Omringd door een sterrencast van Nederlandse topacteurs laat zij in deze film zien hoezeer ze de Gouden Kalf-nominatie van 2021 verdient. 

In de boekverfilming van Antoinette Beumer over een vrouw die een aangrijpende zoektocht naar haar verleden start na het overlijden van haar moeder laat Elise Schaap zien dat zij naast een groot komisch talent nog veel meer in huis heeft. De film was niet voor niets de openingsfilm van het Nederlands Film Festival.

Het verhaal gaat over Eva, een dertiger die de touwtjes van haar leven ferm in handen heeft met twee kinderen, een man en een minnaar. Als echter vlak na haar veertigste verjaardag haar moeder plotseling overlijdt, brokkelt het fundament onder Eva’s geestelijke gezondheid en haar leven langzaam af. Haar moeder blijkt van alles voor haar verzwegen te hebben. De enige die daar meer over weet is haar vader Joost (Pierre Bokma), maar die zit al dertig jaar in een psychiatrische inrichting en zijn geheugen en verstand laten hem nogal eens in de steek.

De jonge Joost wordt gespeeld door Maarten Heijmans. Er blijkt een gitzwart drama in haar schuil te gaan, dat haar langzaam opeet en haar volledig onderuit dreigt te halen. Heel langzaam krijg je begrip voor de aftakeling van Eva. Dat wat ze al zolang heeft weggestopt komt uiteindelijk aan de oppervlakte en vallen alle flashbacks en angsten op hun plek. 

Elise Schaap werd tot haar grote verrassing gecast voor Eva, een serieuze rol. Schaap geeft Eva de nodige lichtheid en dat is “interessanter dan een actrice met een getergd hoofd”, aldus Beumer.

In het Filmhuis worden de coronaregels strikt nageleefd, wat betekent dat er ook minder kaarten voor deze film beschikbaar zijn. Wacht daarom niet te lang en kijk op de website www.filmhuisalmelo.nl

-Tekst Almelo Promotie