''Je doet iets voor een ander, dat geeft voldoening'', zegt Wim Steenkamp, die een taalmaatje uit Eritrea begeleidt.
''Je doet iets voor een ander, dat geeft voldoening'', zegt Wim Steenkamp, die een taalmaatje uit Eritrea begeleidt. Foto:

Wim Steenkamp: 'Je groeit er zelf van'

Moeite met lezen of schrijven? In Almelo staat een flink aantal vrijwilligers klaar om te helpen. Er is altijd wel begeleiding die past.

ALMELO - Deze vrijwilligers zetten zich in voor het Taalpunt, ieder op hun eigen manier. Het Taalpunt is dringend op zoek naar nieuwe vrijwillige collega’s.

Wim Steenkamp kwam weer in Almelo wonen en wilde graag wat doen voor de stad. ''Ik zag in coronatijd de advertentie waarin Twentse Cameraadjes werden gezocht om online taalles te geven. Dat heb ik een tijdje gedaan en daarna heb ik de training tot taalcoach gevolgd. Vanaf half september begeleid ik een man van 29 uit Eritrea, die zes jaar in Nederland is. Hij kon al best goed Nederlands, maar hij maakt nu vorderingen en ik ben ook een sociaal contact voor hem'', legt Wim uit. Hij ziet zijn taalmaatje elke week een uurtje en steekt ook wat tijd in de voorbereiding.

Lisa De Vries-Sousa Aniceto is vrijwilliger in het Praathuis, eens in de twee weken op vrijdagmiddag in de bibliotheek. ''Het is een vrije inloop dus de groepen zijn heel verschillend. In grootte, maar ook in hoe goed mensen de taal al spreken. Als iemand helemaal nog geen Nederlands spreekt, komen we met Engels en handen en voeten een heel eind, maar in de groep spreken we wel zoveel mogelijk Nederlands.''

Alle activiteiten gaan over taal. Lisa: ''We bekijken bijvoorbeeld de voorpagina van de krant, gaan naar de markt of een museum of krijgen een lezing van de politie. Het vraagt veel creativiteit en voorbereiding, je bent echt groepsleider en activiteitenbegeleider ineen. Dus er gaan wel meer uren in zitten dan alleen die vrijdagmiddagen. We hebben een leuk team waarin we samen met de coördinator van Taalpunt een programma samenstellen. Het zou heel fijn zijn om er nieuwe mensen bij te hebben.''

Wim en Lisa vinden het allebei fijn om van betekenis te zijn. ''Het is zinvol werk, je doet heel concreet iets voor een ander en dat geeft voldoening'', vindt Wim. ''En je groeit er zelf ook van omdat je waardering krijgt en je jezelf ontwikkelt'', vult Lisa aan.

Vrijwilligers werken individueelof in een groep

Dat vindt ook Els Pril, die op dinsdagmorgen een groep begeleid die al les heeft op ROC van Twente en op donderdag nog de groep In je Kracht. ''Ik verbreed mijn wereldbeeld door dit vrijwilligerswerk. Zo had ik bijvoorbeeld een Roemeense man in de groep die zich hardop verbaasde over hoe goed de zorg in Nederland is georganiseerd. Daardoor ga je zelf ook met andere ogen kijken: zo gek is het dus allemaal in ons land nog niet. Zo leer je net zo goed iets van de deelnemers'', is haar ervaring.

Mensen verder helpen in de Almelose samenleving is ook haar drijfveer. ''Mensen die als ze beginnen nog geen woord Nederlands spreken en zich dan met onze hulp na een tijdje toch beter kunnen redden, dat is heel mooi'', zegt ze.

Ook vrijwilliger bij het Taalpunt worden? Of hulp nodig bij lezen en schrijven? Meld je dan op taalpunt@avedan.nl of op telefoonnummer 06-41347171 of 06-14528192.

'Als iemand nog geen Nederlands spreekt, komen we met Engels en handen en voeten een eind'

Het waait ook over de gemeentegrens

ALMELO - De gemeenten Almelo, Tubbergen en Twenterand en de provincie Overijssel gaan samen de mogelijkheden voor windmolens in het gebied op de grens van de drie gemeenten onderzoeken.

''Inwoners en deskundigen krijgen alle gelegenheid hun inbreng te leveren. Rond de zomer van 2022 moet duidelijk zijn wat er wel en niet mogelijk is'', zo laat een woordvoerder weten.

Daar waar de grenzen van de gemeentes Almelo, Tubbergen en Twenterand elkaar raken, ligt volgens de gemeente een kansrijk gebied voor windenergie. ''Dat blijkt onder meer uit de Regionale Energie Strategie Twente. De ontwikkeling van windenergie in de ene gemeente raakt daardoor altijd de beide andere gemeenten. Alle reden om de handen ineen te slaan en samen met de provincie gezamenlijk verder onderzoek te doen, waarbij inwoners nauw worden betrokken.''
In Tubbergen en Twenterand lopen al processen met eigen inwoners en zijn lokaal ook al gesprekken gevoerd. In Almelo wordt dit voorbereid.

Afbeelding