Studenten Veehouderij van het Zone.college ervaren bij echte bedrijven de dagelijkse praktijk.
Studenten Veehouderij van het Zone.college ervaren bij echte bedrijven de dagelijkse praktijk. Foto:

Leerlingen Zone.college de boer op

Onderwijsorganisatie Zone.college biedt een bijzondere vorm van lesgeven waarin theorie en praktijk naadloos op elkaar aansluiten: praktijk-rijk leren.

ALMELO - Het idee is dat studenten en docenten zoveel mogelijk 'naar buiten' gaan om te ervaren hoe het er bij echte bedrijven aan toe gaat.

De principes van praktijk-rijk leren worden ook toegepast in de opleidingen Veehouderij van Zone.college. Zo is Melkveebedrijf Versteeg in Bornerbroek een van de bedrijven waar studenten de praktijk leren kennen.

Veehouder Bert Versteeg: "We hebben hier op de boerderij een lesruimte ingericht waar een docent van de opleiding 's ochtends theorieles geeft over zaken als jongvee, bodem of bijvoorbeeld voeding of fokkerij. 's middags laat ik of een praktijkdocent de studenten de praktijk zien."

Bert vertelt over de praktijklessen jongvee-opfok: "Als de studenten de theorie van hun docent gehad hebben, vertel ik ze over ons bedrijf. Dan neem ik ze mee voor een rondleiding. De studenten gaan daarna in groepjes aan de slag met gezondheid, jongvee meten en gewicht schatten. De ervaring leert dat studenten graag zelf in de praktijk bezig zijn."

Bert probeert in zijn lessen ook altijd een discussie op gang te brengen. "Wat vinden jullie van onze manier van werken? Zijn er dingen die je zelf anders zou doen? Volgens mij is het voor studenten leerzaam om ook op die manier na te denken over wat ze bij ons te zien krijgen."

Bert: 'We hebben op de boerderij een lesruimte ingericht'


Meer weten over praktijk-rijk leren in de Veehouderij? Kom naar de open mbo-dag op 26 november in Almelo.

Afbeelding