Afbeelding
Foto: Shutterstock

Bedrijfswagenverkoop trekt iets aan, autoverkoop nog onder druk

Het beeld in de autoverkopen is momenteel gemengd. Uit de nieuwste cijfers van BOVAG, RAI Vereniging en dataprovider RDC blijkt dat de verkoop van personenauto's nog onder druk staat, terwijl de verkoop van bedrijfswagens opveert.

In de eerste tien maanden van het jaar werden 260.062 nieuwe personenauto's geregistreerd, 7,1 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens hen komt dit vooral door de aanhoudende tekorten bij chipfabrikanten en de gerelateerde leveringsproblemen. Auto's die er niet zijn, kun je immers ook niet verkopen. Afgelopen maand had Kia de meeste nieuw geregistreerde auto's met 10,1 procent marktaandeel. De Kia Niro blijft een goed verkopend model voor het merk. Kia werd gevolgd door Volkswagen (9,6 procent), Peugeot (7 procent), Toyota (6,4 procent) en Ford (6,3 procent).

Bij de bedrijfswagenverkoop schreef men wel weer hogere cijfers. In oktober werden volgens RDC ruim 5.688 nieuwe bestelauto's verkocht, wat in oktober vorig jaar nog 5.413 waren. Kijken we naar de lopende jaarcijfers dan zijn er tot en met oktober 58.658 nieuwe bestelauto's verkocht, ruim 15 procent meer dan in 2020. Dit is een teken dat ondernemers ondanks de corona-uitdagingen nog wel gewoon blijven investeren in hun bedrijfsvoering en de benodigde mobiliteit.