Afbeelding

Column Paul van Iersel: Vitale buik na zwangerschap

Algemeen

Verloskundigen, ziekenhuizen en kraamzorg zijn druk rondom de zorg voor zwangeren en baby’s. Vorig jaar rond deze tijd was dat niet anders en het blijft een trending topic. Dit heeft ook effect op de fysiotherapie. Wij mogen een mooie rol spelen in de zorg voor de zwangere en net bevallen vrouwen en hun baby. Bij Praktijk Van Iersel doen we dat onder meer met de Vitaal Zwanger en Vitale Mama-trainingen.

Tijdens en na de zwangerschap hebben veel vrouwen een diastase: door de zwangerschap ontstaat er kloof tussen de linker- en rechterhelft van de buikspieren. Dit is normaal, omdat de buik ruimte geeft aan de groei van de baby. Over het algemeen veroorzaakt dat geen problemen en is er na de zwangerschap sprake van automatisch herstel. Als dat niet gebeurt spreken we van problematische diastase. Het is een complex verschijnsel, want vanuit de wetenschap is er nog nauwelijks iets over bekend.

Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de grootte van de diastase niet altijd bepalend is. Veel belangrijker is hoe je buik en de aangrenzende lichaamsdelen samenwerken. Bij een diastase is het van belang dat je er in je dagelijkse bewegingen rekening mee houdt dat er geen ‘tuutje’ op je buik komt. Bij een tuutje komt er namelijk te veel druk van binnenuit op je buikwand. Maar diezelfde buikwand moet juist herstellen om latere problematische diastase te voorkomen.

Wat daartegen kan helpen is kennis en kunde over buikdruk, ademhaling en het ontspannen en aanspannen van de buikspieren. Met de oefeningen van de Vitaal Zwanger en Vitale Mama-trainingen leer je de belastbaarheid van je buik te verbeteren. Daarnaast wordt de behandeling van problematische diastase vanwege het ingewikkelde karakter aangevuld met individuele begeleiding en fysiotherapie. Het uitgangspunt in de algehele behandeling is dat de werking van je buikspieren verbetert. Vaak heeft dit ook een positief effect op je fysieke klachten.

Natuurlijk zijn er meer factoren die meespelen in herstel. In voorgaande columns is het belang van voeding, stress en voldoende slaap al eens genoemd. 

Herstel van een diastase kan lang duren, variërend van enkele maanden tot enkele jaren. Dus geduld en vertrouwen in jezelf zijn ook belangrijke aspecten.

-Paul van Iersel is fysiotherapeut en eigenaar van Van Iersel Vitaliteit.

www.praktijkvaniersel.nl