Afbeelding
Foto:

Autoverkoop blijft achter door langer durende chiptekorten

Tot en met september dit jaar zijn er bijna 236.000 nieuwe personenauto's geregistreerd. Dat is 4,9 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Volgens de RAI Vereniging, BOVAG en RDC komt dit met name door de aanhoudende chiptekorten waardoor levertijden flink oplopen.

De meest geregistreerde nieuwe auto's in het derde kwartaal kwamen voor Kia met 10,7 procent marktaandeel, gevolgd door Volkswagen (9,3 procent) en Toyota (8,2 procent). Hoewel veel aspecten van het normale leven weer terugkeren heeft de coronacrisis wel nog een lange nasleep: er zijn nog steeds grote uitdagingen in de wereldwijde logistieke keten en veel sectoren kampen met problemen doordat de levering van computerchips stagneerde. Zo waren diverse autofabrikanten genoodzaakt om de productie te verlagen of stil te leggen. Chipfabrikanten produceren weliswaar volop, maar doordat orders van autofabrikanten aanvankelijk uitbleven verschoof de productie naar chips voor andere sectoren, waardoor autofabrikanten dus nu weer moeten wachten op voldoende productiecapaciteit. Doordat meer en meer aspecten van de auto afhankelijk zijn van chips, is bouwen zonder inmiddels niet meer haalbaar. 

De verwachting is dat deze problemen nog zeker enkele maanden aan zullen houden. Veel auto's die nu worden besteld zullen dus een wat langere levertijd hebben dan gebruikelijk.