Kledingbank de Inloop in de Almelose Schuttenstraat is blij met alle hulp die wordt geboden.
Kledingbank de Inloop in de Almelose Schuttenstraat is blij met alle hulp die wordt geboden.

Kledingbank de Inloop: ‘Met alle donaties zijn wij heel blij’

Algemeen

ALMELO - Kledingbank de Inloop in de Almelose Schuttenstraat heeft het afgelopen jaar een record aantal van bijna 250 nieuwe cliënten geregistreerd. Dat het grote aantal nieuwe aanmeldingen samenvalt met de komst van nieuwe bewoners van het AZC in Almelo is niet toevallig volgens Gert Mensink, bestuurder van Thuisteam Twente, de initiatiefnemer van de kledingbank.

“Veel vluchtelingen hebben alleen de kleding die ze aan hebben en hebben geen warme winterkleding bij zich”, verklaart Mensink. “Ook merken we dat steeds meer mensen de weg naar kledingbank de Inloop weten te vinden, dat vinden we mooi, maar tegelijkertijd zorgwekkend.”

Volgens Gert zijn het niet alleen mensen met een uitkering die van de kledingbank afhankelijk zijn. “We zien ook armoede bij mensen die werken tegen het minimumloon en die niet rond kunnen komen. Maar ook mensen die werkloos zijn geworden en met een lager inkomen de vaak hoge woonlasten moeten ophoesten. Er is veel verborgen armoede, dat baart ons wel zorgen. Vooral nu de woonlasten voor velen nog verder stijgen, bijvoorbeeld door duurdere energie en gas”, aldus Gert.

Om aan de snel stijgende vraag naar vooral winterkleding te kunnen voldoen, plaatste kledingbank de Inloop een inzamelingsoproep op social media. “Daar is massaal gehoor aan gegeven”, zegt Gert. “We zijn blij dat mensen ons steeds beter weten te vinden, tegelijkertijd balen we dat initiatieven als de kledingbank nodig blijken te zijn. Veel particulieren brachten goede, vaak nog bijna nieuwe, kleding. Maar ook ondernemers. Pom & Floor uit de Doelenstraat doneerde kinderkleding en onlangs werden er door Stichting Ieder Kind een Sint dozen vol kleding en schoenen gebracht, afkomstig van Taveerne ’t Wetshuys. Gert: “Met alle donaties zijn wij heel blij, zo hoeven we geen nee te verkopen.”

De kledingbank de Inloop is een initiatief van Stichting Thuisteam Twente, een thuiszorgorganisatie die mensen met een langdurige kwetsbaarheid helpt om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen en leven.

Gert: “We zien vanuit de praktijk dat armoede en eenzaamheid vaak hand in hand gaan. Niet zelden komen mensen met schulden of multi-problemen op straat te staan die dan intensieve ondersteuning nodig hebben om hun leven weer op de rit te krijgen. Voorkomen is veel goedkoper dan genezen. Vanuit Thuisteam Twente stimuleren we daarom een integrale aanpak en zijn we aangesloten bij het Armoedepact Almelo en de coalitie Kom Erbij, maar ook denken we mee bij vraagstukken over het voorkomen van dak- en thuisloosheid. Alleen als we als organisaties, samenleving en politiek de handen ineen slaan kunnen we de problemen aanpakken.”