Afbeelding

Column Sandra Bakhuis:Betalingsregeling met hoge kosten

Algemeen

“Ik weet niet wat ik moet doen; ik probeerde een betalingsregeling te treffen, maar krijg steeds meer schuld. Zo wordt het alleen maar moeilijker.” Trees belt ons, met lichte schaamte, en hoopt op een oplossing.


Help, gas en licht worden duurder

Als ze na het maken van een afspraak dinsdag tegenover ons zit, wordt het al snel duidelijk. Zonder onverwachte kosten kan Trees zich net redden. Maar nu had haar koelkast het opgegeven en kocht ze online een nieuwe op afbetaling. Toen de rekeningen voor gas en licht ook nog hoger uitvielen, werd het lastig. Gelukkig wist ze wat haar te doen stond: een betalingsregeling afspreken. Helaas pakte dat anders uit.

Grof betalen voor afspraak over afbetalen?

Op de factuur bij de koelkast stond een nummer van de klantenservice: 0900. Dat leek handig, maar daar ging het mis, ontdekten wij. Want een maand later kreeg Trees een telefoonrekening van 350 euro. Een extra schuld alleen om haar schulden te regelen…! Vanwege die torenhoge rekening durft ze nu zelf niet meer te bellen.

Zure verrassing

Als we deze morgen haar telefoonrekening langslopen, vinden we meer van die nummers: twee keer 0900 én een keer 1850 met hoge belkosten. Na wat speuren blijkt dat laatste een doorverbindservice te zijn, voor 1 euro per minuut, met een maximum van 45 euro per gesprek. Dat tikt lekker aan…

Dure telefoonnummers blokkeren

Samen met Trees zoeken we het gratis nummer van de klantenservice op via internet. Daarna bellen we om een redelijke betalingsregeling af te spreken; een regeling die Trees ook werkelijk kan aflossen. “Zullen we ook uw telefoon blokkeren voor die dure nummers?“, vraagt mijn collega daarna. Daar heeft Trees wel oren naar. Via het gratis (!) nummer van haar telefoonaanbieder regelen we in drie minuten dat ze deze nummers niet meer kan bellen. Trees haalt even later opgelucht adem. 

En wij? Wij zijn blij én ook weer wat wijzer: naast 0900-nummers bestaan er 18xx-nummers die (veel) geld kosten. Maar ook: vanaf 2017 moet de klantenservice van bedrijven gratis bereikbaar zijn.

Loopt u ook met dit soort vragen? Dankzij onze eigen ervaringen helpen we mensen elke week weer op weg. Ook u. Bel met 0546 45 6909 voor een afspraak of kijk op www.almelosociaal.nl

-Sandra is pr-medewerker bij Almelo Sociaal, de stichting met vrijwilligers die u gratis helpen bij vragen over geld, zorg en wonen. In deze column krijgt u een kijkje in wat we in de praktijk meemaken.